Tesařík krovový

Tesařík krovový
Latinsky: 
Hylotrupes bajulus
Anglicky: 
Old-house borer
Německy: 
Housebock
Slovensky: 
Fuzáč krovový

brouk světle, nebo tmavě hnědé bravy o velikosti 7-25mm. Narozdíl od většiny jiných tesaříků nemá tak dlouhá tykadla, dosahují u něj sotva do poloviny krovek. Larva je světlá o velikosti 20-22mm se silnými kusadly. Brouci začínají létat od konce května zhruba do srpna. Samice klade po páření vajíčka do trhlin dřeva do hloubky cca 20-30mm. Jedna samice je schopna naklást až 300 vajec. Z vajíček se po 1-3 týdnech líhnou larvy, které začínají vykusovat dřevo. Vykusují dřevo uvnitř takže na povrchu není na první pohled patrné porušení. Larvy se dožívají v závislosti na vlhkosti dřeva 3 i více let a po celou dobu porušují dřevo. Jsou schopni přežít i v dobře vysušeném dřevu, přesto si radši vyberou dřevo vlhčí. Není ojedinělé, že jsou larvy při krmení slyšet. Tesařík krovový napadá hlavně měkké dřevo jako je smrk, borovice, modřín. Je velkým škůdcem dřevěných konstrukcí staveb a to i nových konstrukcí, protože může dojít k tomu, že na stavbu domu je použito neošetřené dřevo, v kterém jsou vajíčka tesaříka.

Tesařík krovový larva
dřevo napadené tesaříkem krovovým
Larva tesaříka krovového
Tesařík krovový
Ochrana : 
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

Máme postaven v květnu 2009 srub z 3 měsíce předsušeného dřeva. Občas nalezneme hmyz viz přiložený obrázek převážně v koupelně podobající se tesaříkům. Neodhadneme jaké nebezpečí zde hrozí. Bydlíme blízko lesa a výskyt není nijak obzvlášť vysoký.

Comment Upload: 
tesarik.jpgsrub.jpg

Stavím dřevěnou chatu a máj je tam taky.Většinou zalezlí ve škvírách.Rychle lezou.Zkoumal jsem to,ale ničemu,co napadá dřevo se nepodobaj.Patrně ploštička obecná.Vyskytuje se v blízkosti dřeva.Prý se živi myceliem hub.Na zimu se stahuje do hejn pod kůru.Zřejmě jí dřevostavby vyhovují z důvodů podobnosti jejich přirozeného prostředí(přírodní materiál,množství spár mezi dřevem)

Máme stejné brouky v palivovém dřevě ,kterým topíme v krbu a také nevím co s nimy pokud už máte nějaké info tak se podělte.Díky

Jedná se o ploštičku obecnou. Buďte v klidu, dřevokazná není, jen se do dřeva ukryla.

Nějaká ploštice asi. Nic dřevokazného vka.

Kdo poradi jak se zbavit larev asi tesaříka v tramech v pergole . nějaký natěr nebo do direk v tramu inj. stříkačkou nacpat nějaký přípravek?

Děkuji

Pergolu doporučuji důkladně natřít dlouhodobě působícím a nevymyvatelným nátěrem /např. Bochemit/. Vstřikovat cokoliv do dírek nemá smysl, tam již nic není. Bude to fungovat tak, že prokousávající larva, anebo nově nakladená larva se tou ošetřenou vrstvičkou otráví.12vka

Dobrý den,,Prosím o radu,poradil Vám už někdo jak se zbavit brouka Tesaříka v trámech,nevím si taky rady jak se ho zbavit.

Mám dřevěnou smrkovou podlahu nalakovanou a nacházím brouky zřejmě Tesaříka.V místnosti se nachází i krbové dřevo. Jak se pozná jestli se dalí do podlahy?

V noci ked je ticho, by ste poculi ako larvy hryzkaju. Je to zvuk ako ked niekto skrabka nechtom na drevo. Je to dobre pocut. Ak nic nepocujete - vsetko je v poriadku.

Dobrý den,

už více jak 3 měsíce bojuji s tesaříkem, který se zabydlel ve stropních trámech.
Pravděpodobně se tam dostel ze dřeva do krbu.
Můj první pokus o byl Lignofix, který jsem injekční stříkačkou aplikoval do všech prasklin napadeného trámu. Bohužel, i po několika opakování si larva tesaříka dál v pohodě hloubila další chodbičky.
Po dalších dnech poslouchání neustálého hlodání jsem se rozhodl k razantnějšímu pokusu. Poslechem a poklepem trámu jsem odhadl místa, kde by mohli být chodby, které vytvořila larva těsně pod povrchem. Vrtákem o velikosti 2mm jsem navrtal několik děr a do děr nastříkal injekční stříkačkou Lignofix. V několika místech jsem trám dokonce promáčkl a našel larvu.
Asi po 8 hodinách po pokusu je zatím klid. Uvidíme co bude dál.

Mám 85 let starý barák.S tesaříkem krovovým bojuji už aspoň 25let.Letos jsem se rozhodl,že celý krov na půdě opatřím ochranným nátěrem.Nepoškozené trámy natírám Lignofixem E-profi.Poškozená místa zjišťuji bodáním šroubováku do trámu.Po zjištění je pořádně vyčistím a natřu nejprve Lignofixem I-profi a potom Lignofixem E-profi.Nakonec ta vyžraná místa vytmelím dřevěnýma pilinama rozpuštěnýma ve vodním skle.Za těch 25 let jsem ještě neobjevil žádnou larvu a ani neuslyšel žádné chroupání,aproto nemohu říct,zda se jedná o aktivní,anebo neaktivní napadení dřeva.

při výměně střešních prken sem asi půl cm pod povrchem trámu našel chodbičky vyplněné pilinami,pod krytinou byly mrtvé larvy(vysušené)jedna se o 100let staré trámy .Myslíte že by se tesařík mohl vrátit,že mu i tak vyschlé dřevo chutná,zdá se že se mu zamlouvá místa kde nedopadá po většinu dne světlo ,vrátí se ten prevít,?

Dobrý den.Setkali jste se někdy s tím ze tesařík krovovy napadl mladý zcela zdravý strom (javor 14 let starý)? A Byla jsem překvapená když jsem našla larvu. O škodě kterou způsobili radši nemluvím - vyhráli si střed kmene směrem vzhůru a nejsem si jistá procesem záchrany stromu. Plánujeme otvory vyčistit a vyplnit, chemii bych se radši vyhla ale možná někdo poradí. Je to určitě tesařík. Máme bohužel i jinou zkušenost

Nevite zda jde o nejakeho drevokazneho brouka? Dekuji

Comment Upload: 
20230323_171946.jpg

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.