Kožojed

Latinsky: 
Attagenus
Anglicky: 
Carpet beetle
Německy: 
Gemeine Pelzkäfer
Slovensky: 
Kožiar

Brouk, který se živí zejména živočišnými zbytky, které obsahují keratin což je bílkovina, kterou produkuje lidské pro růst vlasů nehtů a svrchní části pokožky. Dále se žíví např. obilím a stejným způsobem může napadat i tkaniny, které tyto součásti obsahují. Kožojed může napadat i třeba entomologické sbírky.

Vývojová stadia: larva, kukla, dospělec
Celý cyklus proměny potom proběhne od 2 měsíců do dvou let v závislosti na podmínkách a teplotě.
Samice klade asi 50 malých bílých vajec o, která pečuje cca 10 dnů. Vajíčka jsou nakladena v nějaké skulině, ale vždy blízko ke zdroji potravy. Z vajec se potom líhnou larvy, které způsobují právě největší škody. Larva kožojeda je dlouhá a štíhlá, má jakoby doutníkový tvar. Po celém těle má zřetelné tmavé tvrdé chloupky. Starší larvy mají na konci těla delší chloupky, které tvoří jakoby ocas. Staré schránky larev jsou potom jasnou identifikací napadení kožojedem. Fáze larvy trvá od 3 měsíců do dvou let, opět záleží na podmínkách.

Po této fázi se larva zakuklí a zhruba po měsíci se líhne dospělec, který je zbarven tmavěhnědě až černě a je velký od 0,5 - 1cm.
 

kožojed
larva kožojeda
larva kožojeda
larva kožojeda
kožojed, larva a dospělec
larvy kožojeda
Ochrana : 
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

:o)Všem hezký den.Tak to jsem asi 1.co by se hádala.Před rokem jsem dostala od potenciální tchýně úžasný dárek k narozeninám.:o)) Z ovčího rouna peřiny.V den mých narozenin se narodil i můj syn a tak nebyl čas bádat odkud se berou v tak hojném počtu mrňaví létajíci broučci.Vždycky jsem si myslela,že jsou to květinoví brouci.A to jak si nasedají na žluté tričko,jsem mylně přičítala jejich mílce o pylu.K věci!Pod těžkými šustícími peřinami se nedalo spát a tak jsem je využila jako čabráky.Celkem skvěle se na nich spalo,ale sem tam mě něco bodlo.PO DVOU MĚSÍCÍCH MI TO NEDALO A KOUKLA JSEM NA ŠVY Z BLÍZKA.BYL TAM SVĚTLÝ POPRAŠEK A SEM TAM VYkOUKLA ŠPIČATÁ ČERVÍ HLAVIČKA:OHnus!!!!byli to dva pytle plné červů.Letělo to do kontejnéru,ale při hloubkovém ůklidu a zbavování se nepotřebných věcí stále nacházím,hlavně kde jsou nitě,časopisy,vlny.Tyto larvy jsou pěkně mrštné!VYTŘEPU,POSŘÍKÁM JEDY,VYPERU CO SE DÁ.Navíc od léta bojuji mimo jiné s dalšími potvorami a to se štěnicemi!Místo parfémů v kabelce budu nosit spreje na hubení!CO SE TÝČE BROUKŮ ZAČÍNÁM MÍT FOBII!Nikdo mi to nevěří,ty se schovalí i do dlouhých vlasů a koušou i vedne.U nás to vypadá jak v chemičce,ale nic naplat!Letos nám škůdci ušetřily úrodu,zato sežerou nás!Spíme na novém ještě zabaleném letišti .Bojím se lehnout,aby to mrňousa nevzbudilo.Sáček totiž šustí .Oblečení co moc nenosíme je zavaxované,prané,žehlené a vysříkané.Co nosíme,podobně,ale v sáčkách uzavřené svorkama.Takový pořádek a režim doma nemá nikdo!Nic se nesmí položit na zem.Nošené věci se nesmí vracet do skříní.Na postel se neleze v ponožkách.Stříkám asi co druhý den různé incekcitydy.Jak je možné,že se jich nejde zbavit?Už je nijak nejde vidět,jen cítit.Už šílím!!!!!Nejsem jen já poštípaná,ale přítel nechce připustit ten fakt.Na zádech má prý akné!Když přijede domů po týdnu a spí vedle mě drbe se jak pes.:o))Jezdí kamionem,řidiči se střídají,někteří nechají chlív.Modlím se,aby nedotáhl něco horšího.Červy od tchýně,štěnice z kamionu.Co se to děje?Proč jsou čímdál víc lidi zamořováni a napadáni takovým svinstvem?Asi si za to můžem sami!Cestujem,KUPUJEM VĚCI V SEKÁČÍCH,TI CO SE POTVOR ZBAVUJÍ ZAMOŘENÉ VĚCI ŠUPNE KE KONTEJNÉRU,JINÍ SI JE VEZMOU,BEZĎÁCI JE DAJÍ DO BAZARŮ,NĚKDO SI TO KOUPÍ.Když mám takový problém vidím věci,které jsem dřív neviděla.Každý den je na sídlišti nový případ.Proč se lidi nevarují,aby se zabránilo šíření?Ti co to doma nemají si myslí,že je to ze špíny a chichotají se.
Hlupáci!I na ně dojde s takovým tempem:o))Tak boji zdar a čistotě zvlášť!!!!!!!!!!!!!!Těm co to mají klidou aspoň jednu noc:o(

no ono se štěnicemi problém je, a spousta lidí s nimi již zkušenost má viz https://www.skudci.com/stenice-stenice-domaci

Dobrý den,
štěnice v bytě - horší , jako mor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nejdříve štípance dcerky - lékaři netušili původce. Náhodne jsem jednu objevila a začal boj !!!!!!!!!!!!!!!!! Je to schované , odporné!!!!!!!!!!!!!!!!!
Našla jsem na stěně za poličkami v dětském pokoji - přemnožené. Dvakrát postřik bytu - nikomu to nepřeji - 3 týdny jsem vše dávala dokopy. Praní , sušení a žehlení. V sobotu další postřik - našla jsem živé -hrůůůůůůůůůůůůza. Zase byt rozházený. Asi vyhodíme podlahu .Došli jsme o nábytek v pokoji. Kde jsou - nevíme . Prostě pohroma pro domácnost a peněženku. Je to zoufalé.

dobry den.moc vas lituji,jak musite žit. každopadně kožojed nelétá.myslim že by jste si měla zavolat deratizatera profíka, ktery přesně určí o jaky hmyz jde.vaše namaha je zdřejmě marná, mužou mit hnizdo, nekde ve skulince pod sedačkou a vy je nenajdete.asi bych celý byt nechala vykouřit,ale pozor aby jste je zas nevnesla domu v peřine a podobně.přeji hodně štěstí.

mam tři děti a samozřejmě i manžela a začínam mít pocit že se udrbu svědí mě hlava jako blazen už tři týdny a mou 8 letou dcerku také žere to vedne i v noci ale vyčesavam a nikdy nic nenajdu nechapu to ,mame pupínky i po těle už jse s toho zblaznim nevím co dělat jsem zoufala jako pes :pomaha něco pomradte nam prosím Díky

Dobrý den,

již 3. týden mám stejný problém. Hlava svědí, pupínky v hlavě i na krku, nic nevyčesávám, akorát jsem dnes zahlédla velmi malého světlého (béžová - bílá) broučka (jestli se to tak dá nazvat). Už jste zjistila, co to bylo ve vašem případě?

dobry den chtela bych se zeptat zda už jste zjistila co to bylo za boručka a popripade jak jste se toho zbavila.neco podobneho me trapi taky a ja už mam desnou hruzu že neco mam doma.ale trapi to jenom mne.taky me stale svedi hlava,nic z ni nevyčesu manžel mi kouka a taky nic nenajde.dekuji moc za odpoved

Najděte si na netu sametky

Dobrý den, zkuste tohle, určitě to zabere. Také jsem se nemohla zbavit kožojedů a tohle jediné mi pomohlo. Jen to chce na půl dne vyklidit byt - všechna domácí zvířátka a pokojové rostliny. Popřípadě opakovat ještě dvakrát po 14 denní přestávce. Budu držet palečky aby ste se toho zbavila, je to velice nepříjemné, znám to. Já si z toho vytvořila takovou hrůzu, že jsem několikrát denně lezla po kolenou po koberci a lupou hledala každého broučka. Takže se ani nedivím tomu, že spíte na zabaleném letišti. Přeji hodně štěstí při hubení:-)

https://www.deveshop.cz/insekticidy/atak-fumigator--20g/

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na násedky použití plynu fumigator. Máme zkušenosti s insekticidním plynem a vše pak výrazně smrdělo. Děkuji za odpověď

nezanechává rezidua, tudíž by to po vyvětrání zapáchat nemělo...

KOŽOJED
Dobrý den.Díky této stránce jsem zjistila co to máme doma za potvory! Po nastěhování do bytu (2 roky) se snažím toho zbavit.(Dříve v tomto bytě byl pes).Neustále vše znovu a znovu peru,dáváme nábytek nastranu,vyhodila jsem všechny koberce.......a vždy po nějaké době je opět najdu. Jsem zoufalá! Prosím o pomoc,radu.

sháním nějaké kožojedy do terária, kde už mám chvostoskoky a rybenky... pokud se tedy navzájem nepožerou... :)

z tebe musí mít sousedi radost :)
občas se mi nějaký doma, v Praze, objeví, klidně bych ho postrádal, ale nevim jestli se nepožerou

Proč, to sou živočichové, kteří neruší svou přítomností... když je mám v teráriu ani nikomu neškodí... :)
jinak už je mám, včera jsem si koupil krabičku cvrčků pro chameleona a mezi crvčky byly schované 3 larvy kožojeda a možná jich tam bude víc... hned jsem je separoval a teď musim zjistit, jestli jsou dravé a dokáží lézt po skle...
imho se tam dostaly tak, že se živý mrtvými cvčky a držely se v buničině od vajíček...

v nemocnici ve frydku-mistku je ji hafo. Na detskem lužkovem oddeleni pod postelí, pokoj číslo 1

Bydlime v pronajatém bytě a tenhle mrňous bohužel bydlí s námi. Jak se ho můžeme zbavit?

uklízet, zabíjet, my jsme jednou nechali plný sáček prachu v déle nepoužívaném vysavači a potom se z něj sypaly stovky larev

je to na tuty Rušník muzejní

Dobry den.chci se podělit o svou zkušenost,byla jsem s dcerou trhat mandle v nemocnici frydek-mistek.moc pěkné,čiste vymalovano,vše super,ale v noci něco lezlo po zdech.do 1hod jsem nespala a hlidkovala jestli mi to nevleze na dcerku.když jsem rosvitila tak to zdrhlo.par jsem jich zabila.když jsem zhasla zase vylezli.tak jsem nechala sviti celou noc zařivku.lezli z postele v rohu pokoje,bylo to čalouněné rozkladací křeslo z roku xx.přitom 2denně se vytiralo desinfekcí. tady jde vidět,že jim stačí místečko a tam přežívají.rano nebylo ani vidu.doma jsem si hned vyhledala o co jde.hlavně že to není štěnice

Tak jsem náhodou vynalezl past na kožojedy: stačí dát na okenní parapet nádobu s vodou a se strmými stěnami, překvapivě často v ní skončí!

Do maleho pohára som vytlačil trocha lepidla na myši. Prilial technický benzín. Miešaním rozpustiť. Roztok má byť ako riedky sirup. Malým čtetcom som namaloval vo vrchnej časti pás asi 5cm široký a po celej tabuli okna.Benzín vyprchá okamžite a lepivý pás výborne chytá chrobakov ktorý lezu a lietaju po okne za svetlo. Najviac ich bolo ked sa začalo stmievať. Ak treba, lepivú plochu vyčistíte techn. benzínom dokial neprestane lepiť a potom okenou.

Ahoj, máme doma kožojeda. Už roky. Neštípe, létá. Hnědý brouk, našla jsem ho v textilu, za postelí, často ho vidím letět k oknu, asi jde mizera hledat další byt k napadení. (zkusím to s tou vodou na parapetu) Netuším, kde má hnízdo, nechci se nechat otrávit insekticidama, nemám čas převrátit byt naruby, nemůžu bydlet jen v novém, asi by to pomohlo proti broukovi, ale mě by to (finančně i nervově) zruinovalo. Nezbývá, než vytrvalý boj, důsledně likvidovat staré atd.
Poštípaný přítel - nemá náhodou alergii na postřik? Nejspíš i ten brouk, prach z jeho mrtvolek, může vyvolat alergii.
Může to žít v péřových polštářích? Vyčití od brouka v čistírně peří? Nejspíš ne, neboť jsem si jeden takový rádoby vyčistěný přinesla, a je to hlavní adept na zdroj těch šmejdů.

od dob, kdy máme doma kočku, nemáme kožojedy :-))

Já mám doma kočku a kožojedy mám doma taky. Tak to asi tou kočkou nebude:-)

se obávám, že je mám od té doby, co mám dva kocourky.. prý se živí kočičími chlupy a co si budem povídat, oni je hajzlíci chodí krmit, vezmou do tlamy granulku a žvíkají cestou do obávám a drobí do parket.. vskutku miláčci..
mám nabídku od firmy za 1500, ten útok mi přijde šílený, firma mi slíbila, že zvířátkům ani lidem (teplokrevným tvorům) jejich postřik nevadí

Dobrý den, jsme v Praze a potřebovali bychom kontakt na dobrou ne moc drahou deratizační firmu. JAk se Vám to osvědčilo? Děkuji za odpověď

živí se pry vlasy,nehty,chlupy....

Pořád mě v noci něco kouše, mám velké otoky a je to poměrně bolestivé po poškrábání. Zůstavají mi pak fialové fleky. Přítel, který leží vedle mě nemá nic a dcera taky ne. Jen já.
Našla jsem v noci na péřové peřině v místě, kde mě to něco kouslo, malého asi 1mm velkého průhledného broučka nacucnutého krví. Když jsem ho zkusila chytnout, okamžitě se rozprsknul. Jako štěnice to nevypadá, ale co já vím... Žere mě to už dobř tři měsíce a za tu dobu jsem našla jen dva. Poraďte mi někdo co to může být a jak se toho zbavit

Je to štěnice na 100%

štěnice na 100%

štěnici poznate podle zapachu-když ji rozmačknete tak pry pachne a když v noci rozsvítíte utíkají do tmy

To jsou bed bugs , stenice,postel i periny vyhodte, dotáhly jste to někde z dovolene,pracuji v hotelu, meli jsme o nich prednasku a taky jsem je videla nazivo ;)

Chtel bych se zeptat, jestli uz nekdo pouzil atak fumigator, zda to fungovalo a jestli je treba nutne z bytu vyklizet potraviny.
Nasel jsem Kozojedy v posteli :-( Tak bych jim to rad zneprijemnil.

Dik Honza.

Tak konečně vím, co mám doma... "můj" kožojed se mnou nejspíš bydlí proto, že mám lupénku - má tedy stálý zdroj potravy :( lupy a zbytky kůže mu nejspíš chutnají, mám ho kolem postele...

takže končím, jdu najít vysavač a pořádně uklidit :(

No výýýýborně, tak kožojed to je! Takový pěkný název :-) Když jsem se nastěhovala do svého bytu, po předchozím majiteli tady bylo hafo takových larev, byla toho plná kuchyňská linka (pod tapetou, kterou měl "zútulněný" vnitřek), plná vestavěná stará šatní skříň.. Tohle všechno letělo a dělalo se nově. Přesto, cca za rok, jsem si při úklidu všimla, že v rozkládacím gauči to žije. Ty svině mi rozkousaly kus prostěradla :-)) Myslela jsem, že to jsou moli, tak jsem tam dala pytlíčky proti molům a docela to pomohlo. No ale časem to bylo zpátky, prostě už několik let průběžně nacházím larvy v koši s prádlem, v šatníku, v plyšácích (tam teda skoro pokaždý). Je to sice nechutný, ale nepřibývají, prostě si začínám zvykat na život s nimi. Žádný kousance nemám, ani jsem nikdy neviděla doma žádnýho broučka.. Asi se u mě jenom vylíhnou a pak jsou bydlet jinam :-)) Myslím, že se s kožojedem dá docela dobře vyžít. Dokud teda nezačne kousat..

Dobrý den, prosím o radu, doma se mi pohybují asi 3 až 4mm hnědo mědění broučci (5kožojed to není, ten je tmavý), oválného tvaru, když jsem koukala zblízka (potřebovala bych mikroskop), tak mi připadalo, že má kulatou hlavičku a od ní hned oválovitě spadaly jakoby krovky. Ikdyž jsem probrousila spoustu netových stránek nikde jsem ho nenašla. Nejčastěji je na podlaze.Žádné kousance ani štípance nemáme, tak namouduši nevím co to je a jak se ho mám zbavit. (Nechci doma žádné!! broučky). Děkuji za pomoc a radu. mali

Dobrý den,
zjistila jste co to je? Nám se to v bytě také pohybuje :( a nevíme jak se toho zbavit :(

Zdravím! Měli jsme doma červotoče spížního, nemohl by to být on? Každopádně přeju, ať se toho co nejdříve zbavíte, je to fakt kekel :-)

Může to být kožojed smirnovi... taky pátrám jestli je to kožojed a nebo červotoč spižní... ale nějak nevím... nenašla jsem žádné larvy ani kukly, jen jednou za čas najdu tohoto hnědého smrada... :-/ a nevím, jak se jich zbavit... a ani jestli to neleze od sousedů... :-(

Dobrý den, někde jsem se dočetla, že kožojed bodá a může přenášet choroboplodné zárodky, je to pravda? Doma jsme jej nejspíš objevili. Předem moc děkuji za odpověď.

Kožojed nebodá ani nekouše, nemá na to ústní ústrojí, ani nepřenáší nemoci. Může ničit kůže, kožešiny a peří.

Dobrý den, jen tady chci přidat můj vlastní zážitek s kožojedem. Dávejte si bacha, jestli se vám nemnoží z bambusových prkýnek. Po zjištění že máme doma kožojeda jsem pátrala po zdroji a vzpomněla si že jsem nedávno slyšela nějaký zvuk v prkýnkách v kuchyni. Byly to bambusové prkýnka z lidlu na stojánku, sada 6 ks. Vyfotila jsem si to a zjistila že ty tečky dole pod prkýnky jsou larvy kožojeda. Vše mám doma několikrát prohlídnuté. Nikomu bych to doma nepřála, hlavně ten stres že máte doma takovou potvoru. Z kuchyně se rozlezli do všech koutů, hlavně kde měli tmu a klid. Naštěstí ne v nějakém šíleném množství. Byla jsem ráda že jsem našla zdroj, jistá jsem si tím, že pod daným místem s prkýnky bylo nejvíc larev. Ještě chceme doma taky použít ten atak fumigator, doufám že potom už budeme mít klid. Ale stres je to hrozný a v každém smítku pak člověk vidí larvu.

Hezký den, kožojedovi je hodně podobný červotoč, předpoládám, že jste měla v prkénkách jeho.

Tak dodneška jsem si myslela, že je to nějaký brouček, co má rád květy, zvlášť, když jich několik bylo na dně růžového obalu na květináč, ale už jsem je delší dobu neviděla, tak jsem myslela že přes zimu vychcípali (neměli květy).
Teprve dnes, když jsem po x letech doma s nemocným dítětem, jsem si řekla, že mrknu, co to vlastně je, páč nedávno zase jeden lezl. Na 100% mám toho parchanta doma! - v posteli mám 1 deku z ovčího rouna a tipuju, že v ní budou mít hlavní hnízdo. Je mi z toho zle a čekám, až se chlap vrátí domů a začnem to řešit. Sama do toho nejdu, asi bych byla mírně hysterická, až uvidím ty hromady larev a brouků. Už teď se ježím, když si představím, co na mě vyběhne.
Zajímalo by mě, jestli je možné použít Atak fumigator v jedné uzavřené místosti a po dobu působení zůstat v bytě, jelikož mám nemocné dítě, nemůžeme odejít. Další týden už to v posteli nechci, zvlášť, když díky mé pracovní době je jakýkoliv větší úklid v týdnu prakticky nemožný.

Nevím, jestli se dřív havěť tolik nevyskytovala, jak tady někdo tvrdí. Když to srovnám např. jen s blbýma mouchama, kterých jsme dřív v létě měli doma plno, protože nebyly sítě do oken atd. a teď když mi doma poletuje 1, tak mínim vyletět z kůže.

Ahoj,
není potřeba to řešit tak hystericky. Ovčí vlnu Vám asi sežrali, ale jinak člověka neobtěžují ani nepřenáší žádné nemoci. Měl jsem jich doma pár několik měsíců, než jsem na to přišel.

Chtela bych se zaptat jestli kožojed kouše? protože mam jich doma a syna mam pokousaneho a svedi nas hlavy

Kožojed nekouše, nemá na to vybavené ústní ústrojí. Kouše vás něco jiného nebo je to alergická reakce na nějaké roztoče.

Taky to mam doma a taky mam te iste příznaky moje hokcicka bila pokusana as ji ti opuchlo a taky nas svrbi hlava co mam dělat jak se jich zbavit prosim poraďte mi a take sem je nasla do prikrivky kterou se prikrivame kdys deme spat ustu pana bila jenom na nohach prosim poradě mi co mam robit ?

To co Vás či dítka milé dámy kouče, bude pravděpodoběn lidský parazit - živící se krví. Kožojed to ale není. V tom případě zbýva jen varianta Kouše po tělě: A) Štěnice B) Blechy 3) Klíšťák holubí 4) Klíště Kouče ve vlasech A) Veš děcká V každém případě vyhledejte odbornou pomoc. Např. "spam"

kožojed nekouše. Koušou larvy a do živého. Nie stále ale stáva sa to. A nie je to sranda. Rýchle chémiu.

Cely čas patram po tomto chrobakovi. A žila som s pocitom že to je ploštica. A už ho mame, žerie vsetok čaluneny nabytok tak pozor ani vysavanie nepomohlo odtrhla som calunenie a to su kvanta. Tak pozor s cim zijeme. Deratizovat treba.

Dobry den chci se zeptat jestli deratizaci jse ty potvory uplne zbavim.Ziji v najemni byte po stary pani uz treti rok,ty potvory jsem nasla v sedacce,na starych parketach a jsou rozlezeny v celem byte uz,nikdy jsem je nespojovala s temi broukmi nebo ty se prave drzi vzdy na parapete na okne.Chci koupit detem nove postele a mam strach ze se tam nastehuji,kde se rodi vubec netusim a spis mne udivuje pritpm jak porad uklizim ze s necim takym musim zit.Prosim o radu jak se jich-kozojedu radikalne a navzdy zbavit.Dekuji

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenosti s kozojedem Našla jsem v sedačce Tak jsem celou sedačku ty plovoucí podlahu Veškeré koberce věcí a tak dále vyhodila objednala jsem si firmu která mi to přišlo vystříkat + ještě jsem si dala dýmovnici a jak jsem vyklízela šatník tak jsem ještě našla asi dvě živé ale koupila jsem si bio lit a všechno nastříkala co se dalo máte někdo zkušenosti jestli i po firmě teda vám to přišlo vystříkat se to udělalo zpět strašně se toho bojím životě jsem to nezažila a už jsem fakt zoufalá a pojím se prosím o radu děkuji

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenosti s kozojedem Našla jsem v sedačce Tak jsem celou sedačku ty plovoucí podlahu Veškeré koberce věcí a tak dále vyhodila objednala jsem si firmu která mi to přišlo vystříkat + ještě jsem si dala dýmovnici a jak jsem vyklízela šatník tak jsem ještě našla asi dvě živé ale koupila jsem si bio lit a všechno nastříkala co se dalo máte někdo zkušenosti jestli i po firmě teda vám to přišlo vystříkat se to udělalo zpět strašně se toho bojím životě jsem to nezažila a už jsem fakt zoufalá a pojím se prosím o radu děkuji

koupili jsme si kožojeda spolu s novou sedačkou. Konkretně kožojed smirnovuv. Prvně jsme chtěli plynovat byt fumigatorem atak, ale po konzultaci se třemi různými odborníky, jsme upustili od puvodniho planu a nechali si byt vystrikat firmou. Jsem ráda, že je to za nami, protoze jsme byli celi dostipani a bylo velice neprijemne, nachazet larvy a dospele brouky. Pokud muzu poradit, ze zkusenosti, pokud se vam dostane do bytu podobna mrska, nevahejte, a volejte nejake odborniky, nez se situace vymkne kontrole.....

ja som kozojeda nasla v spajzi na zemi pod doskou na cesto. ale neviem z coho vznikol a cim sa tam zivi,ked tam chodime minimalne. na co sa mam pripravit do buducna? bude ich viac? nenasla som ziadne hniezdo,iba suchy obal akoby z mrtveho. povysavala som podlahu,poodliepala gumu od krajov od steny,ale nikde nic. iba par malych ciernych chrobacikov,velmi podobny rasci. Teraz ich mam v krabicke a pozorujem kolko vydrzia. Uz su tam tyzden, bez stravy. iba okolo seba lezu. a do spajze chodim sondovat,ci este do zbierky nejaky nepribudne. Zatial nic,ale bojim sa. Zvlast,ked som sa tu docitala,ze sa im paci v posteliach.

dobrý den,chcem sa opýtať či kožojed môže lietať?našli sme v synovej izbe drobný tmavo hnedý hmyz,tvrdé krovkové krídla,našiel aj v posteli..ked sme si ich obzerali,zrazu roztiahli krídielká a jeden uletel druhý nestihol..vyzerá v podstate ako kožojed,je malinký..len nenašli sme žiadne larvy nič..dakujem..

Ano létá, nové místo k usídlení si hledá normálně vzduchem jako většina jiných brouků. Drobný tmavohnědý hmyz ale nebude kožojed, velikost brouků jednoho druhu je víceméně stejná. Spíš bych tipoval na červotoče spížního.

Dobrý den, stačí oblečení na kterém jsou larvy kožojeda vyprat, aby se nám nešířil dál?děkuji

Stačí vyprat nejlépe přes 60 st C byt vystříkat Bio Kill sušička též vysoce účinná. Zdroj může být kdekoliv. práce, dovolená, hotel, zaznamenaný případ šatny FN Olomouc. Tento postup vhodný i na štěnice. Přijdete domů dejte věci do do sušky pak perte.

Dobrý deň, našla som asi 10 lariev kozojeda v blízkosti posteli ale aj priamo v nej. Bývame cca 6 mesiacov v úplne novom, čistom dome. Nemáme veľa nábytku ani žiadne prírodne materialy. Nič staré, pravidelne vydávané, prane. Larvy boli na matraci, ktorý je položený na zemi nič pod ním nebolo. Kde môže byt zdroj? A ako sa k nám mohli dostať?

Samozrjeme ze zere, zere kuzi, proto se tak jmenuje. Staci mu jakakoliv kuze, treba epitely, co najde pod posteli, neba v dekach. Nebyli jsme doma tak pozrani, dokud jsme si nekoupili sofa z Ikea. Uvnitr byla prazdna pozdra larev, pak se zacli u oken objevouvat broucci a zacli jsme byt vsichni doma pokousani, hlavne deti. Nepije krev, na to nastesti nema to ustroji, ale zere kuzi a fakt to svedi, mame to doma uz pet let a je to zoufale.

Dobrý den, už nějakou dobu mě trapí to, že na mě v noci padají malí černí broučci. Nevím co to je a ani od kud to na mě padá, ale co vím je to, že vylézají po zhasnutí světla. Dva dny zpět jsem na zádech zaregistrovala tři stejné píchnutí, nevím, jetsli je to od těch broučku, ale je zvláštní, že se sešli tyto příznaky skoro vevstejnou dobu. Každopádně můj dotaz je to, jestli to píchnutí může být od těch broučků a co to je za broučky. Předem díky za odpověď.

Tak mne také něco kouslo nevím co ale našel jsem asi larvu kožojeda přilepil jsem ji izolepou na papír a celý den jsem hledal co to je. No asi to ten kožožrout nebude to co mne kouslo. Ale už "ozonuji" svůj pokoj. V březnu jsem koupil Generátor ozonu abych desinfikoval manželce roušky. Cena cca 2000 podle tipu. Čistím s tím maso a asi s tím ozonem proženu i skříně je o tom hodně videi ale spíše Polských a Ruských mělo by to zničit vše živé musí se pak ale vyvětrat je to kyslík O3. Vice by byla asi reklama.

Pokud chcete se tohoto zbavit pište a volejte na 725893990

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, dnes u Nás byl deratizator s podezřením na stenice, ty ovšem vyvrátil a potvrdil nám kožojeda.
Cítím ho ve vlasech, je možné, že divně smrdí? vždy cítím divný zápach a takové jakoby lupani..
Jinak byl nám vystrikal a byl nám doporučen šampon proti vším, že by je měl zabít.

Myslíte, že je tohle Kožojed? Našli jsme to v pantoflích zapomenutých pod postelí. Štěnice to snad nebudou?

Comment Upload: 
564062ab-7128-4af3-83db-a1ac639d7155.jpeg

ano je to kožojed

Dobrý den, jedná se prosím o kožojeda? Urodilo se to v úložném prostoru postele. Pokud to není kožojed, poradíte mi prosím co to je a co by mohlo pomoct? Děkuji.

Comment Upload: 
6eca630e-7867-43b3-8c09-0d2f88786c7c.jpeg

Áno, určite kožojed, ukážkový kus, a zároveň veľmi dobrá fotka :)

Ďakujem veľmi pekne za radu, že je to táto mrška. Aj za kompliment, že fotografia je podarená. Neviete mi prosím poradiť čo s ním? Zatiaľ som celú posteľ povysávala a vytriekala Raidom.

Vyskytujú sa v bytoch často, keďže sa živia organickými materiálmi - od vypchatých zvierat, sušených kvetín, cez čokoľvek z vlny, peria, pravej kožušiny či kože, až po ľanové, bavlnené či podobné výrobky. A samozrejme aj "naše pozostatky" :) A teda vlasy, prach (ktorý tvorí z veľkej časti práve naša odumretá koža), netreba im veľa. Predpokladám, že ste ho našla v úložnom priestore pod posteľou? Tam má tmu, pokoj, obživu aj dobrý prístup - väčšinou naliezajú niekam priamo z podlahy, alebo od steny, radi sa vyskytujú pod kobercami - larvy nie sú príliš pohyblivé. Dospelé chrobáčiky (fotky si pozrite na nete) nalietavajú poväčšine na jeseň do bytov, kde kladú vajíčka (malinké biele), následne sa vyliahnu larvy, ktoré si hľadajú obživu, na jar zas zvyknú vylietavať von. Pomôže časté vysávanie, nezanedbať kdejaké škáry či miesta, kde by sa mohol kumulovať prach či vlasy, alebo ak máte zvieratko, tak chlpy, prať na 60tich stupňoch, kontrolovať všetky tie možnosti, čo som vypísala hore, na čom by sa mohli živiť. Ono to nie je taká veľká tragédia, nájsť zo jeden dva kusy raz za rok napr. ako hovorím, málokto sa im vyhne (radím kvalitné sieťky na oknách), človeku neškodí, hlavne im netreba nechať možnosť sa usadiť a rozmnožovať, ale pokiaľ nemáte starší byt, kde sa tá hygiena ťažšie udržuje, so starými parketami či celoplošnými kobercami, tak by to nemal byť problém.
Trochu viac som sa rozpísala :) Mám s nimi totižto bohaté skúsenosti.

Dobry den,
prosim jedna se o Kožojeda?
Mnohokrat dekuji!

Comment Upload: 
a853f974-541a-476a-a22f-adaeebd16361.jpeg

Je to tak, larva kožojeda.

Moc dekuji za odpoved

Dobry den, prosim jedna se o kožojeda? Nasla jsem 1ks pod peřinou a docela rychle se to hybalo.

Comment Upload: 
img_20220314_180704.jpg

Áno, vyzerá to na larvu kožojeda.

Dobrý deň aj ja mám doma kozoneda larvy. Všetko upratujem. Chcem sa opýtať pôsobí na nich levanduľa alebo nieco čo je na mole ?

Dobrý den, každý večer tento brouk je na kuchyňské lince. Pouze když je v bytě tma. Když se rozsvítí světlo rychle uteče do tmy. Co je to za brouka? Děkuji Černá

Comment Upload: 
img_20220802_092610.jpg

Mám úplne stejny problém a stejny postup likvidace a chovaní se doma. Nikdo nesmi vejit v botech, oblečení jednou a hneď vyprať,vyzehlit a dat do pytle. Každý den musim meniť i ložní prádlo. Jsem už tak vyčerpaná a zoufala. Však se toho nemôžeme zbavit. Tolik chémie človek nepoužije za celý život jako já za měsíc. Mĕ a čubu to kouse nejvic. Jsem poraď u lekaru i s čubou ale nikdo nepomôže.uz jsme se i kvůli tomu presťahovali a taky nepomohlo.jsem na dne a nevim jak dal.

Musíte sa restahovat bez všetkého ja sa tiež chcem ale chcem vyhodiť všetko inak sa toho asi nedá zbavit a kde pôjdem tam to poriadne pozrieť tu je to v mestskom byte za listami a už to máme asi vo veciachne je tiež do revu a to mám 5r dcerku

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.