Chroust obecný

Latinsky: 
Melolontha melolontha
Anglicky: 
Cockchafer
Německy: 
Feldmaikäfer
Slovensky: 
Chrást obyčajný

velký zavalitý brouk /velikost 25-30mm/, není moc obratný letec a často se stává, že narazí do člověka a "zamotá" se do vlasů.
Dospělci chrousta poškozují listy, květy i letorosty celé řady ovocných a okrasných rostlin.
Jejich larvy, /tlusté, bílé/ ponravy potom poškozují podzemní části rostlin. Dospělci se vyvíjejí velmi dlouho 3-4 roky, v chladnějších podmínkách i 5let a za tu dobu je ponrava schopna zničit spoustu rostlin.
Dospělci se líhnou na podzim a přezimovávají v hrabance, kterou na jaře v dubnu opouštějí. Dospělý chroust žije max. 2 měsíce. Schromažďují se ve velkém množství na různých stromech a požírají všechny jeho zelené a měkké části. Samice po oplodnění kladou do země vejce - toto se může opakovat i třikrát za rok.

foto 1 - http://www.flickr.com/photos/tr33lo/
foto 2 - http://www.flickr.com/photos/7317295@N04/
foto 3 - http://www.flickr.com/photos/brettoliver/

Ochrana : 

při silném výskytu vykopávání ponrav, ničení dospělců

rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

celkem ujde ale abych to mohla opsat do referátu musí být delší

OMG!! Ty si sračka!!To opisovat.. Co si myslíš?? Že to kvuli tvýmu jeblýmu referátu někdo bude přepisovat? Ne!!!!!!

PŘESNĚ!!! KONEČNĚ NEKDO NORMÁLNÍ!!! :P :) :D

Chci vidět tebe!!! NEPOUČUJ JO?!!!

Tak nám lítaj po zahradě a zabíjíme je bedmintovíma pálkama.!!!!!!!!

Mám dotaz. Jak se ochránit proti ńáletům chrousta? Poradí někdo? Děkuji P.

Co třeba PLÁCAČKOU, jako já?? Zítra mám s nimi odvetu!!!! :D

Tak pozor na chrousta. Po dvou létech jsem chtěl využít kompost z kompostéru a ejhle, zde stovky ponzav od malinké po největší. Tak pozor zda si nepěstujete toho nenasytného žrouta v zahradě sami.

Já je také pěstuji,nejen v kompostéru,ale po celé zahradě.Už se vylíhli a po deváté hodině se nedá vyjít na zahradu,je plná chroustů a netopýrů,uááááá

Dobrý den,dovoluji si vás upozornit ze chroust obecny neboli madalovy je s společně s chroustem mlynarikem ohroženým druhem chrousta a jen pomalu se jeho stavy zvyšují po velkém hubení pesticidy ve 20.stoleti.V zadnem případe chrousta nelikvidujte nejen proto ze je ohroženy a vzácný brouk ČR ale i proto ze jsou to krásni křehký a zajímaví druh brouka a v zadnem případe to není nenasitny zrout jak popisujete ve svém inzerátu larvam které jste našel ve svém kompustu oddělte jim kousek kompostu vložte je do něho nechte je vyvyjet.Dekuji Adam Brejcha.

Obávám se, že realita je jiná, než ji popisujete. V současnosti jsou chrousti opět problém, který způsobuje těžké škody na přírodě.

Velmi dojemné,daruji za odvoz,Mám jich plnou zahradu a plný zuby.

mám doma v nádobě asi 6 nebo 5 larev asi chrousta jak dlouho se budou vivíjet než z nich budou dospělí jedinci a jak poznám holku a kluka ?????

Pekný keci a co mám dělat když my nakousaly všechny brambory.Ochranářům se to kecááá

Tak za prve larva chrousta se jmenuje miminko a když mu pěkně oddělaš kousek kompostu i s miminkami bude se moci více a lépe rozmnožovat,takže čekej krasnou urodu za myslim dalšich 4 roky,tak potom už snad jich bude dost aby sežraly naší urodu a chci se zeptat nemá někdo vejce tyranosaura rexíka?začneme je také rozmnožovat néé myslim že je tu dost potravy i pro ně.

Kdyby jste těch hajzlu mel v pod večer plnou zahradu a oni na vas dělali agresivni nalety tak ze musite z pod altanu vse schovat a prestehovat se do horkeho obyvaku tak by jste mluvil jinak. Nevi někdo jak se tech zmrdu ubavit? Ať si litaji v babisově řepce nekde na poli a ne nám kolem domu.....

Doporucovala bych Vam pane Brejcha nejdrive studeny obklad na hlavu ( krasni a krehci brouci - to
musi byt uzeh nebo jina malady) a pak materialy, ze kterych cerpate ty nesmysly , ktere zde pisete nahradit novejsimi a realistickymi. Take Vam predem dekuji a uctive se klanim. Holmova.

To určitě nebyly larvy chrousta, ale zlatohlávka! Poznáte je snadno, na těle mají drobné černé štětinky. A živí se humusem!

OMG to je i na 4 třídu malo mam z toho psat referat a zatodle mne urcite nepochvali :D

Nejdřív se nauč psát, ty demente!!!! ...ZA TOHLE MĚ...

Neví někdo jak se jmenuje larvy chrousta ... ??? Děkuji za radu :)

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.