Prosím o radu - ako bojovať s rušníkom alebo kožojedom

Ahojte a dobrý deň všetkým,
naozaj by som potrebovala radu, ako bojovať s rušníkom, alebo kožojedom. Schválne píšem bojovať, a nie sa ho zbaviť, keďže som realista - bývam v starom byte - tj. staré parkety, koberce, nábytok, množstvo škár a medzier, kde sa tie potvory môžu schovať. Bohužiaľ v tomto zmysle nemám veľmi čo zmeniť - starám sa v ňom o 84-ročnú starú mamu, ktorá má množstvo fyzických, ale aj psychických diagnóz. Pred 3 mesiacmi som začala nachádzať prvé zvlečky, následne nachádzam pravidelne aj larvy. Určite je to nejaký druh rušníka alebo kožojeda, ktovie ktorý - buď je to oválna, cca 3-5 mm dlhá larva, tmavohnedá prúžkovaná poriadne chlpatá potvorka, alebo svetlohnedá, až červenohnedá larva, aj centimeter dlhá, ako torpédo, na konci s chvostíkom chĺpkov. Viac však ten prvý druh.
Kvôli už vyššie spomenutému nemôžem pristúpiť k plošnej dezinsekcii, ani nemám možnosť nejakej masovej výmeny nábytku, takže mi nič iné neostáva, len skrinku po skrinke, poličku po poličke prehľadávam, čistím, keď tak striekam, a tak stále dookola. Strašne to však ide do času, keďže okrem starostlivosti aj pracujem z domu - fakt už nevládzem fyzicky, ale najmä psychicky, lebo sa toho strašne desím - nemôžem si pomôcť.
Nuž tak teda postupne ich nachádzam, kde sú alebo boli, a odstrihávam ich od jedla :)
Kde všade som ich našla - v knihách (kožené väzby nemám, hlavne v tých plátených starších väzbách), na starších papieroch, snáď vo všetkých kartónových krabiciach, kde som hocičo skladovala (všetky som vymenila za plastové), v čalúnenom gauči (v úložnom priestore a v tej rozťahovacej časti), pod kobercami samozrejme, v oblečení (na starších veciach hlavne - povyhadzované), pri obuvi, za skrinkami v kúpeľni, v škárach pri lištách na parketách prakticky všade v byte. Mám podozrenie, že práve z tých parkiet mi vyliezajú, no neviem, čo s tým spravím. Nemám žiadne zvieratá, ani vypchaté, ani suché rastliny, ani nič z pravej kože, či vlny, čo sa týka oblečenia, tak tam klasicky bavlna, no zas nemôžem všetko povyhadzovať.
Po novom mi obliehajú posteľ - už som tam zabila 3 larvy. Mám pocit, že teraz keď im potravu odstrihávam, začínajú mi liezť po stenách sem tam (predtým som si ich tam nevšimla) a po tej posteli (ble). S chrobákmi, ktoré sa z tých lariev vyonačia, som zatiaľ česť nemala, takže netuším, o ktoré druhy sa jedná.
Prosím vás, čo na nich zaberá, aký insekticíd je najlepšie na nich použiť (momentálne mám biokill a bioatak kremenitý prášok), no zatiaľ netuším, či to aj zaberá. Každá rada je dobrá a budem za ňu vďačná, keďže momentálne som v stave, že temer nespím, čo sa bojím, že ku mne vylezú, makám od rána do večera, a neustále sa bojím, čo kde nájdem.

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.