Mailinkatý červený brouček

Poraďte mi prosím co je tohle za broučka. Je veliký kolem 1mm, když se rozmázne, zůstane po něm červená skvrna. Leze jich poměrně velké množství po venkovních dlažbách, kamenech a po betonu. Děkuji Millk
Ochrana proti tomuto škůdci (pokud byl určen): 

Brouček není záhadný - jedná se o dospělce parazita -tzv. sametky podzimní. Dospělec je neškodný, ale její zcela miniaturní larvy, které se vyskytují během podzimu i pozdního léta napadají živočichy vč. člověka tím, že se zaryjí do kůže, kterou pojídají, ale narozdíl od jiných parazitů nesají krev. Při pojídání kůže vylučují trávíci enzym, kterým způsobují úporně svědivé pupínky podobné malému komářímu štípnutí, nebo kopřivce, které nejčastěji najdeme v místech kam se normálně komár nedostane, jako jsou třísla, kolenní jamky, podpaží, kde je styk s lemem spodního prádla -tj. místa kde je kůže nejslabší a vláčná díky potu a zapaření.

K napadení larvou tohoto roztoče dochází nejčastěji při pobytu na zahradě, nebo louce, která je sametkou infestovaná.

Pokud je člověk již napadený larvou, není možné nějak provést léčbu - larva cca po 3 dnech hostitele sama opustí a pokud to zvládne, vrátí se zpět do zeminy, kde se přemění v nymfu a potom dospělce.

Postižené místo bych doporučil rozhodně neškrábat, ale na místo toho potřít zklidňujícím přípravkem s chladivým účinkem - tea tree olej se mi jevý jako velmi dobrý a mohl by teoreticky zabít i larvu.

Článků o sametce je na internetu spousta - přečtěte si víc a uvidíte, že rozhodně nejde o mysteriózní hmyz.

Nejsem si jistá jestli nám toto chodí po dlažbách ale viděla jsem je i na dřevě. Máme jich tam spoustu. pořadite mi

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.