Co je to za brouka
Submitted by Anonym (bez ověření) on 21. April 2012 - 8:49
Poraďte, prosím, co je to za brouka? Mám ho v topném dřevě. Podle všech nalezených obrázků má kresbu na zádech jako tesařík krovový, ale nemá tykadla a tvar těla je spíš oválný. Všichni tesaříci na nalezených obrázcích mají zadeček trochu do špičky a nemají ho bělavý. Je to nějaké rané stádium? Bez nohou je velký asi centimetr, všichni vypadají stejně. A druhý dotaz - bude dřevokaznému broukovi chutnat i OSB deska? Doufám, že ne... Děkuji!
autor (bez ověření)
21. April 2012 - 15:13
Permalink
Co je to za brouka
Resp. teď jsem prohledala okolí dřeva a vidím, že "nejsou všichni stejní" :-). Totožný brouček (tedy podle mě) se vyskytuje i v malinko odlišné podobě - nemá téměř žádnou kresbu na zádech, ani bílý zadeček, ale zato má něco jako žihadlo - kladélko, či co... Děkuji ještě jednou za pomoc.
Anonym (bez ověření)
23. April 2012 - 16:07
Permalink
je to vruboun Valgus
je to vruboun Valgus hemipterus. není dřevokazný. podrobnosti viz google.
http://en.wikipedia.org/wiki/Valgus_hemipterus
pokud vypadá další brouk jinak, tak to asi bude jiný druh, dejte sem fotku
autor (bez ověření)
23. April 2012 - 18:31
Permalink
je to vruboun Valgus
Děkuji moc. Obrázky na wiki odpovídají druhému "druhu", je to samice, to jsem předpokládala. Jednu jsem rozšlápla a byla plná vajíček. Proto jsem toho krasavce nenašla nikde mezi dřevokazným hmyzem :-). Dík ještě jednou.
ANNA BOGÁŠOVÁ (bez ověření)
27. May 2023 - 20:08
Permalink
Dobrý den jsme na chatě a
Dobrý den jsme na chatě a máme v chatě nějaké brouky a vypadají stejně jako valgus
Nevíme čím se živí a jak se ho zbavit .....
Přidat komentář