Červení červi s černou hlavičkou

Dobrý den,
mám doma jeden malý problém. Po rekonstrukci domu a asi tří měsíčním obydlení během zimy se nám v kuchyni na zdi a v koupelně na obkladech objevují malý asi 4mm velcí červení červi s černou hlavičkou. Zkoušela jsem vytřít Savem, prošla jsem v kuchyni všechny zásoby, osprchovala květiny, co mám na oknech, ale stále se tu objevují. Není jich tu mnoho, objevím tak jednoho za dva dny. Prosím o pomoc alespoň při identifikaci nebo jakoukoli radu při jejich zneškodnění.
Děkuji

bez fotky nepůjde

máme úplně stejný problém.... novostavba, bydlíme tam od Vánoc a také se objevují tito červíci... viz. foto

Úplně stejný problém se ukázal i u nás, během zimy se tu začali objevovat, nepřišel zatím někdo co s tím?
Nás napadá jestli to není materiálem který se použil při rekonstrukci baráku (vápno, cement, unimalt...) zatím bych to viděl na vápno, protože všude kde sme jím bílily a je topení se ti červíci objevili, obývák mezi dvěma místnostma kde se červíci ukázaly se jediný vápnem nebílil a taky se tam neukázaly, fakt někdo neví co s tím? Teď byl asi 3 dny klid a dneska najednou sem u mě v pokoji zabil 3 v jeden okamžik.

Psal sem tu asi před rokem příspěvek, tyhle červi se u mě v pokoji stále vyskytují, už mi z toho hrabe, nechápu kde,z čeho a odkud se berou a jak je možné že každej den po dobu tak dlouhé doby tu furt nějakého vidím a hlavně že i přes ty mrazy co byli sem lezli.
http://www.celysvet.cz/diskuze/poradna-43550.jpg

Stejný problém máme taky.Bydlíme skoro rok v novostavbě a každý den najdu nějakého toho červa nebo housenka či co to je..už mě to otravuje,zvláště,když ho najdu v posteli...Nevíte jak se jich zbavit? Přemýšleli jsme jestli to není jak už tu někdo psal z omítek,barvy...už si nevíme rady.Děkuji za

Zdravím
Před 3dny se u nás doma objevil červený červ s černou hlavičkou(viz foto). Hledala jsem na internetu co by to tak mohlo být za potvoru, ale odpovědi se mi nedostalo. Všimla jsem si, že s tímto tvorem má ale problém víc lidí a tak se chcu podělit o svoje poznatky.
Přes kamaráda jsem zjistila, že je to larva brouka z čeledi Malachidae/bradavičníkovití. Tyto larvy se vyznačují tím, že jsou dravé a loví jiné larvičky žijící ve dřevě pod kůrou. Mohou vylézat například ze starší dřevěné podlahy nebo z polen, kterými můžete topit např.v krbu. Občas mohou lovit larvy much, které jsou nakladeny do výkalů vašich domácích mazlíčků.
Pro člověka nejsou nebezpečné.

pravděpodobně larva brouka bradavičníka (Malachius).

Prosím nech mi niekto poradí máme ten istý problém ešte sme ani nebývali v novostavbe a pri upratovaní som už našla malú dlhú húsenicu s červenou hlavičkou a odvtedy ich tu stále máme som presvedčená,že to spôsobujú moderné materiály pri stavbe.poraďte ako sa ich zbaviť.Ďakujeme

Myslím si, že se opravdu jedna o larvy brouka Bradavičníka. Dokonce se jich u nás pozdeji pár objevilo. Vypozorovala jsem, že se u nás poprvé larvy objevily, když jsme na novostavbě po omítkách vylívali podlahu z anhydritu. Máte někdo podobné zkušenosti? Mám pocit jakoby vylézaly z dilatačních pásů z mirelonu.

tady k bradavičníkovi máte vyjádření entomologa
https://www.skudci.com/comment/546#comment-546

To samé nikde na netu se mi nedaří najít co to je.

Comment Upload: 
img_20230313_1224112.jpg

Už vím
na fotkách je larva brouků z čeledi bradavičníkovití (Malachiidae). Pokud si dáte do webového prohlížeče heslo: "Malachiidae, larva", najdete desítky jejich fotek. Larvy některých druhů bradavičníků se z ne zcela jasných důvodů mohou vyskytnout ve větším množstvi v bytech, zejména u rodinných domků. Larvy "přicházejí" zvenku, normálně žijí pod kůrou, ve starém dřevě, pod mechem (třeba i pod mechem na střechách domu nebo u paty zdi), pod lišejníky a podobně. Larvy jsou dravé až nekrofágní (v přírodě se živí drobnými bezobratlými), pro lidi jsou neškodné. Časem zmizí samy. Pokud by jejich přítomnost příliš vadila, bude třeba zjistit, odkud konkrétně k vám do bytu pronikají (to nebude úplně snadné) a mechanicky jim v tom zabránit.

Mám úplně stejný problém, před zimou jsme se přestěhovali do nově postaveného domu a asi před měsícem jsem začal objevovat malé červi na zdech

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.