Škůdce na substrátu

Dobrý den, tento malý škůdce se mi objevil na substrátu. Je velmi drobný (menší jak 1 mm). Napadá mi sazenice Petůnek. Držím se pouze na vlhkém substrátu a neskáče. Nevíte co by to mohlo být? Jelikož mám sazenice v pokoji, tak nechci používat chemii. Myslíte, že přidáním písku na horní vrstu substrátu problém vyřeší?
Předem děkuji za odpověď.

podle fotky to není možné identifikovat. Může jít o nějakého roztoče, vlnovníka (spekulace). Přidáním písku na vrchní vrstvu substrátu nic nezkazíte, ale ani vám to zřejmě nepomůže. Zkuste spíš přesadit semenáčky do inertního substrátu, zkuste mírně přihnojit a doufejte, že se vám podaří nějaké zachránit. Poškození způsobená okusem kořenů jsou náchylná na sekundární infekce způsobená zejména houbovými a houbám podobných organismů.

Dobrý den, mám zamořenou zeminu v některých vyvýšených záhonech, škůdce zřejmě pochází z kompostu, odkud jsem si ho roznesla dál do zahrady. V běžných záhonech si s ním zřejmě příroda poradila - nic nepozoruji, v některých vyvýšených záhonech bují. Po odhrnutí vrchního mulče je vidět v zemi velmi čile se pohybující bílé milimetrové nitky, je znatelné mnoho stádií, po zvětšení videa se nejedná o housenku, tento škůdce má mnoho nožiček. Všimla jsem si toho již v loňském roce v truhlících s letničkami, některé chřadly. Po zalití zůstaly v misce od květníku ve vodě bílé nitky. Jedná se o červce? Vzhledem k počátku sezóny nemám škůdce na rostlinách, které teprve seju a sázím, ale v půdě. Prosím o radu, jak se tohoto škůdce zbavit. Předem velmi děkuji za odpověď, Knížová, email: Zuzana.Knizova@seznam.cz

Comment Upload: 
skudce.jpg

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.