Larvy

Dokáže mi prosím někdo poradit co to je?

Dokáže mi prosím někdo poradit co to je?

Kožojed, resp. rušník. Koberec je vlnený? Aspoň predpokladám, že to je fotka koberca :) Živia sa všetkým organickým materiálom - vlna, perie, koža, sušené kvetiny, vypchaté zvieratá, atď atď.

Ano koberec.
Dá se toho zbavit? Jak je možné že se sem dostaly?

Tak to je na dlho :) Ale v skratke - nahradiť čo najviac prírodných materiálov umelými, najmä koberce samozrejme, najlepšie žiadne nemať (môj osobný názor), keď už, tak umelé materiály, a často vysávať, minimálne každý týždeň, nezabúdať na žiadne zákutia, miesta za či pod skriňami, za nábytkom a tak podobne, kde by sa mohol kumulovať prach, vlasy či zvieracie chlpy (ak máte zvieratko). Sáčok z vysávača nezabudnúť vyhodiť hneď po vysávaní. Proste čo najviac udržovať čistotu a bezprašnosť (prach je z väčšej časti práve odumreté čiastočky našej pokožky).
Na okná sieťky, dostatočne husté a na mieru, a to celoročne - keďže sa poväčšine dostanú do obydlí tak, že vletia oknom (dospelci poväčšine žijú v prírode). Inak je to pomerne bežný "domáci" druh, hovorí sa, že ho má skoro každý, ale kým sa veľmi nepremnoží, málokto to zistí, keďže larvy sú dosť malé, chrobáčiky z nich ešte menšie - mimochodom, nevšimli ste si nejakých poletujúcich dospelcov? Malé tmavohnedé či strakaté chrobáčiky? Niekedy sa snažia dostať von z bytov na jar a združujú sa pri oknách.
Čo ešte dodať...keď budete mať čas, poprezerajte aj čalúnený nábytok, ak máte, šatstvo poriadne poprevetrajte a popozerajte (to robte pravidelne, ja všetko prevetrávam raz za mesiac dva max), staré plyšové hračky, či vypchaté zvieratá, herbáre, ak máte...proste všetky tie veci z možného prírodného materiálu. Keď máte ešte otázku tak sa pýtajte, neviem či som všetko spomenula :)

Moc děkuji za odpověď.. vysáváme každý den protože máme malé děti takže úklid je základ.. jen jsem teď po nějaké době odsoupavala nábytek a byly pod tv stolkem jinde jsme je nenašly. Mušek a všelijakých broučků tu poletuje opravdu hodne. Snad se tu nepremnozi a budem teď kontrolovat vše pod nábytkem častěji ještě jednou moc dekuji

Áno áno, tam bývajú najčastejšie, na / pod kobercami pod nábytkom, pod gaučom a podobne, kde sa človek často nepozerá a nevysáva - majú radi kľud a tmu...a prach :) Pokiaľ tam máte takýto pravidelný úklid, myslím že by nemal byť žiaden problém. Len nezabúdajte vysávať aj pod kobercami, a tak ako vravíte, kontrolovať pravidelne rôzne zákutia, menej frekventované časti. Pekné sviatky prajem :)

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.