brouci na zdi v bytě

Mám doma na některých místech vlhko a začli se tam objevovat malí černí broučci se 2tykadlama,asi 2mm velcí.Lezou po těchto místech a snad se tou omítkou živí...?Teď se mi přesunuli do ostatních místností,nevim,jak se jich zbavit.Používám Savo proti plísni a Biolit,ale zatím nic nepomáhá.Nevím,co je to zač a ráda bych se jich zbavila.

Prosím poraďte!

Silwuschka 

Zdravím Vás,

sice vám moc neporadím, ale chtěl jsem se zeptat zda jste na něco nepřišla. mám úplně stejný problém a zatím se mi nepodařilo najít přípravek který je 100% porazí.

máte něco nového?

my meli doma cerne broucky a pak se objevili i broucci taky nejak 2mm s velkymi tykadly,deratizatori to vystrikali,strikali to celkem dvakrat a zatim klid, Rikali,ze se to tam dostalo moźna s nejakym starsim nabytkem nebo s kobercem,jinak to lezlo z parket, Nejlepsi asi bude zavolat deratizatorum, me bilolit pomohl jen na par tydnu.

Taky jsem měla ten samý problém a po dlouhém pátrání na internetu jsem zjistila, co je to za broučky. Jsou to larvy tzv. smutnice, která parazituje na květinách, většinou na pokojových rostlinách, protože tam má ideální prostředí. Jsou to malé mušky v truhlících, které přitahuje vlhkost, larvy, které ještě nemají vyvinutá křídla, se mohou rozlézt všude po zdích, většinou je najdeme okolo oken a na vlhkých místech na zdi.  Ale pokud se přemnoží  a mají nedostatek vlhkosti, kterou bezpodmíněčně potřebují k přežití, pak se "zakousnou" i do člověka. Naštěstí to se stává opravdu vyjímečně. Mohou přežít v různých škvírkách, například v okenních rámech, kde se udržuje vlhkost z deště, dokonce mohou přežít i z chuchvalců prachu v okenních rámech, které udržují vlhkost.  Odstranit se dají sprejem proti létajícímu hmyzu (postříkat jen hlínu květin, pozor, jedině starších a vzrostlých květin, mladé květinky by nemusely přežít (!) nebo místa, kde se vyskytují), také se dají koupit lepicí pásky proti smutnicím běžně v obchodech či hypermarketech, kde prodávají zahradnické potřeby. Jako prevenci jsem taky přestala zalévat květiny denně, ale dělám to maximálně jen jednou týdně, aby byla hlína přměřeně suchá, ne moc vlhká. Běžné pokojové květiny to přežijí, nevadí jim to, nepotřebují vláhu moc často. Tak doufám, že nad těmi mrškami zvítězíte

Dobrý den. Já mám ty broučky doma taky a nelezou jen po zdi, ale i po zemi. Je to možná z vlhka, ale nevím co snima. Už ste na něco přišla?

Je to leskláček malý.Vzskytuje se v bytech.V bytech neškodí,použe ukazuje,že se v nich šíří plísně.

dobrý den a nevěděla by jste jak se zbavit těch broučku (leskláček malý) mam doma 2 týdení miminko a bojim se aby to nejak neohrožovalo jeho i naše zdraví děkuji

Zdravím, tak smutnice to určitě nejsou.. jsou to malinkatí broučci, ty 2-3 mm zhruba, jsou zakoustnutí do zdi nebo po ní lezou a mají drobnou kresbu na krovkách.. Občas se mi někde také nějaký objeví, ale vůbec neví z čeho....

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že se nám v koupelně objevila slušně velká kolonie malých (velice malých) broučků. Jsou zhruba 0,5mm - 1mm velcí a v koupelně žijí asi proto, že je tam vlhko a chlad. Mají malé tykadla, a oproti hlavohrudi velký zadeček. Jelikož se jich tam opravdu objevilo hodně, tak bych prosila nějakou radu , jak se jich zbavit. Díky a nashle.

Dobrý den ,
před měsícem jsem v pokoji který používám jako dílničku na výrobu bižuterie našla v rozích hnědou jak kdyby "krupici".

Postříkali sme to savem na plísně a zmizelo to .. ne však na dlouho po třech dnech to tam bylo znova plus na stole a na počítači . Když jsem se podívala pořádně jsou to malinkatí broučci skoro nejdou vidět a vypadají jako smítko jako prach .. ale hýbou se... a musim podotknout že pokoj kde se to stalo je nejvíc větranou místností .

S přítelem sme "vysavovali" celý pokoj kousek po kousku všechno i rozdělali počítač všechno se namačelo do sava .. minuly dva dny a už se to objevuje znova sice jen sem tam ale pořád to tam je.. v životě jsem nic takového neviděla .. vlezlo to opraavdu všude ..
Prosím poraďte mi co by to mohlo být nebo kam to dát na nějaký rozbor a jak se proti tomu bránit... a hlavně jak to vzniká ..

Takový popis je dobrý pro vědmu s křišťálovou koulí. Viděl bych dvě možnosti:
1. Odnesete své úlovky k identifikaci. Např. k nějakému entomologovi, třeba do entomologického ústavu nějakého muzea, přírod. katedry VŠ, hygien. stanice, anebo k třeba k dobrému učiteli na základní, či střední škole.
2. Anebo se pochlapíte a investujete cca 200 Kč a koupíte si kloudnou lupu a ty vaše breberky si pořádně prohlédnete a porovnáte s fotkami na internetu. Každopádně tak zjistíte, zda mají tři, anebo čtyři páry nohou. To je základní a zásadní rozlišení. Když budou mít čtyři, tak budou padat do úvahy roztoči, sametky, pavouci, a když tři, tak kdejaké pisivky, hlodníci, nymfy nějakého většího hmyzu, atd. Pokud už budete znát podobu, tak ji můžete nakreslit a sem umístit a už to bude jasnější. vka

Dobrý den,
na zdi jsem našla malé nenápadné broučky, kteří jsou velcí 0,2 mm až 2 mm. Mají 2 tykadla a 3 páry nohou. Jsou tmavě hnědí. Lezou po zdi. Nejsou tvrdí, lze je snadno zamáčknout. Provedla jsem postřik stěny Mospilanem, ale nepomohlo to. Prosím o radu, jak se jich zbavit. Škůdce jsme vyfotili a mnohonásobně zvětšili. Děkuji za odpověď.
Obrázek škůdce se mi nepodařilo nahrát do přílohy, i když velikost obrázku je pouze 17 kB, limit je 10MB - nechápu tedy proč. Formát jpeg.

Dobrej den, mam doma broucky - v chodbe a v deckem pokoji... Mam tvar hrusky jsou belave az pruhledne maj tykadla, lezou po zdi jsou velke 1 az 2mm. Prosim o radu - mam male deti a jsem zoufala dekuji moc

Proč to píšte jako odpověď nějakému předešlému dotazu, když jde o nový problém?

Dobrý den, na zdi v obýváku máme plíseň. Objevují se zde stále malí černí broučci, asi tak do 2mm velcí. Jdou rozmáčknout, jsou velice rychlí, nemají křídla. Mají dvě tykadla a tři páry nohou. Vždycky je vysaju, ale vrátí se. Jsou tu menší jedinci i větší. Zajímalo by mě, co to může být. Fotka mi bohužel nejde připojit k souboru, zkoušeli jsme to všelijak. Kdyby šla poslat mailem, bylo by to lepší. Máme foto z mikroskopu, takže by se to snad dalo poznat. Děkuji za odpověď.

Dává Vám smysl napsat dotaz jako odpověď do 7 let starého dotazu? Založte si nový dotaz, tam fotka připojit půjde.

Dobrý den.Nevíte prosím někdo,co je tohle za prevíta,jak je nebezpečný a jak se jej zbavit?Děkuji

Comment Upload: 
20211205_212251.jpg

Dobry den, nevíte prosím někdo,o jaky hmyz se jedná?
Dekuji za info

Comment Upload: 
inbound1074806344766403236.jpg

Prosím, nevíte co je to za brouka? Děkuji za odpověď.

Comment Upload: 
img_20230129_114514.jpg

Dobrý den, prosím vás je tohle taky pisivka? Žijeme s nimi, i akze je už znám, ale tenhle brouk mi připadal trochu světlejší než bývají. Tak se radši ujistim

Comment Upload: 
img_20230216_094645_287.jpg

Dobrý den, mohu poprosit o radu? Nevím, jak se zbavit pisivek plus teď se nám v koupelně a na WC objevil tmavý brouček viz.příloha. Existuje něco účinného? Děkuji

Comment Upload: 
img_0426.jpg

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.