Určení neznámého létavého hmyzu

Prosím mohl by někdo pomoct s určením tohoto hmyzu? Tento jedinec tu létal koncem léta a od té doby tu už nic podobného nebylo. Když narazil do okna a spadl, tak ti malí broučci začali utíkat a ten velký se je snažil nohama nabrat zpátky. Díky.
Určení neznámého létavého hmyzu

Dobrý den! Jedná se o brouka rodu Nicrophorus.Hrobařík je pestrý a vzhledný brouk, je dlouhý 12-22 mm, hlava a štít jsou černé. Na černých zkrácených krovkách je zdobení v podobě dvou příčných oranžových (někdy též žlutočervených) klikatých pruhů. Nohy jsou tlusté, černé a způsobilé k hrabání. Hrobaříci již na velkou vzdálenost ucítí drobnou mršinu (myš, pták, aj.) a slétají se k ní ze širokého okolí. Je-li mršina na sypkém podkladě, dokáží ji úplně podhrabat, takže ve velmi krátké době zmizí pod povrchem. Orientace je čichová, podpořená feromony vylučovanými na mršině samcem. Po mnohonásobné kopulaci s různými partnery zůstává po boji na mršině jediný pár, který ji za několik hodin pohřbí do šikmé půdní krypty. Poté vesměs po páření zůstává u mršiny jen samička. Ostatní brouci mršinu opustí a odletí. Samička pak vyhrabe komůrky - krypty, do kterých naklade vajíčka. Vylíhlé larvy se stěhují k mršině, lákány čichově a zvukem stridulujících imag. Zprvu jsou krmeny samičkou, později žerou do koule upravenou mršinu samy. Samička setrvává s larvami dokud nejsou sama schopná přijímat potravu (obvykle přibližně do 5 hodin). O nezávadnost zahrabané potravy se také starají draví roztoči z rodu Parasitus (Gamasus), které si na svém těle přenáší téměř každý brouk. Roztoči takto donesení na tělech brouků se dostávají i na zahrabanou mršinu a chrání ji před nežádoucím napadením jiným hmyzem.

Objeveno při čištění úlu.

Comment Upload: 
img_20211204_142847.jpgimg_20211204_142857.jpg

Dnes jsme to našli v úlu také. Je to Lišaj smrtihlav - viz. článek https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/442-lisaj-smrtihlav-motyl-se-spatn...

Dobrý den, nedávno mi to sedělo na balkoně. Lepší fotku jsem již nestačil udělat.

Comment Upload: 
img_0529.jpeg

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.