Kloš jelení

kloš jelení
Latinsky: 
Lipoptena Cervi
Anglicky: 
Deer ked
Německy: 
Hirschlausfliege
Slovensky: 
kuklorodka jelenia

možná se vám to už stalo. Jdete si klidně v létě lesem a najednou na vás přistane takový malý "brouček". Tak ho nad ním mávnete rukou a čekáte, že odletí, ale ono se mu nechce. Mírně znejistíte a rukou ho střepnete, najednou zjistíte, že na vás sedají další a další, a tak propadnete panice a oháníte se kolem sebe jak smyslů zbavení. Děláte dobře, snažte se je odehnat, právě jste se právě dostali na večírek upírů.

Trošku bulvárně podáno, ale ve své podstatě je to pravda. Kloš jelení je hmyz, moucha, která se živí krví jelenů, ale nepohrdne i jinými savci včetně člověka, ale také mu nijak zvlášť nevadí ani ptáci. Jediné co kloš prokazatelně nenapadá jsou kedlubny. Kedlubny totiž nemají krev. Měří okolo 5-7mm, má nahnědlou barvu.

Když vás kloš kousne zpravidla to ani neucítíte, reakce na kousnutí se, ale u citlivějších lidí může dostavit později, třeba až za tři dny. Místo vkusu se může rudě zbarvit a může ho doprovázet svědění, nebo i pálení a to může trvat i několik dní. Může nás, ale uklidnit, že kloš nepřenáší na člověka prakticky žádné choroby.

Někdy se kloš označuje jako "létající klíště" což není úplně správné označení, ale popisuje ho vcelku trefně. Kloš se skutečně trochu klíštěti podobá i když spolu /kromě sání krve/ nemají moc společného. Zajímavý je také fakt, že kloš po usazení na hostiteli ztratí svá křídla, která vlastně potřeboval jenom proto, aby se dostal k hostiteli. Je také pravda, že kloši se obecně špatně vyndavají z vlasů na nohou mají háčky, kterými se spolehlivě zachytí a drží se.
 

kloš jelení
kloš jelení s křídly
kloš jelení bez křídel
kloš jelení  na ruce
kloš jelení
ochrana před klošem
Ochrana : 
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

Zadny z mne znamych repelentu na klose nefunguje. Jake je tedy nebezpeci "zakousnuti" klose - nastesti se mne to nikdy nestalo a to sem je mel na tele i pres nekolik hodin.

Konečně jsem se tedy dozvěděla, co to je. Leze to do kožichu našich hafanů, mně do vlasů a štípe to opravdu kvalitně. Tak děkuji za perfektní info :-)

Nedavno jsem byl v lese a měl jsem na sobě repelent...A co se nestalo - invaze Klošů...Pleskal jsem je jak zbesili a zabil jsem jich tak na třicet...

Nazdar, opravdu by mě zajímalo, jak jsi uvedeným způsobem zabil kloše ..... to že jej plácneš s ním nic neudělá.
(Jinak tip pro ty, kteří neví, jak na kloše: když vám leze po ruce, třeba i pod chlupy, prostě jej chytněte mezi ukazováček a palec a vytáhněte ho. Jde to lehce a mezi prsty ho už jde rozmáčknout)

ahoj :-), taky jsem mel problem s takovym doternym hmyzem :-D. Prilitll odnekud asi 4 mm veliky a nenechal se odehnat. Takove nejake zhazovani a odhazovani, mackani mezi prsty, zmoulani, kouleni...., absolutne nic :@. Pomohlo jen utrzeni kridelek a odhozeni. Je to tvrde jako kamen, takze asi jen takhle. Poradne jsem se u toho zapotil, nez jsem mohl byt v klidu :-D.

Právě jsme se s rodinkou vrátili z lesa - pěkně znechucení, tak koukám, co nás to tam tak ve velkým atakovalo! No fuj, kde se tak najednou ty obludy vzaly, nikdy jsem to neviděla a najednou jsme toho byli všichni obsypaní!!! :-( Nejhorší je, že se chytnou a nepustí, člověk je nesetřese, musí je klackem odďoubnout a stejně je to boj... fuj. Asi se přemnožili, v lese mě už nikdo neuvidí. Díky za info.

Před devíti lety ty svině začly lítat v Liberci a máme je už i v Ústí nad Labem.Malá byla v lese,deset jsem jí našla v hlavě.Něco by se už mělo udělat.Repelent taky nepomáhá.SOS

Já sem našla našemu hafanovi zakoušlýho kloše na čumáku... byl to hnus hnusů...!!!

jen pozor at se mu nezahryzne nekde u konecniku to pak ma pejsek teprv muka,za tejden ma zadek jak šimpanz,kdyz se to zjisti brzo staci mast,ja uz bych mu mackal ritni zlazy a von to kloš,peknej nerad a moc lidi nevi jak dokaze zvireti zneprijemnit zivot.takze doporucim pejska vzdy vycesat po vychazce,dokaze zalezt i do ucha ani o tom pes nevi a je hned problem.prohlizejte pejsky kloš je totiz stejne nebezpecny jako kliste,akorat rychlejsi,jsou to zkratka šmejdi!a to miluju veskerou prirodu,jen klistata a klose ne!P.VLACH,LOUNY

Tak, mam pocit, ze repelent to primo pritahuje, mel jsem postrikany nohy a naopak to slo primo na nohy, jak zbesily.

Stejnou zkušenost mám i já. Od té doby co jsem to zjistila už repelent nepoužívám. Když jsem na to upozorňovala svého známého, tak mi nechtěl věřit. Když pak zjistil, že na něj pořád nalétavají a na mě ne, tak teprve potom uvěřil. Je to neskutečné.

Zrovna nedávno jsem četla, že je zbytečné vyhazovat peníze za drahé repelenty, že mnoho lidí, zvlášť rybářů, používá místo nich Alpu, ve které nechají vyluhovat koření hřebíček. A jinde jsem se dočetla, že na kloše to zabírá také! Uvádějí 20 ks hřebíčků na 2 dcl 40-ti až 50-ti procentního alkoholu, nechat vyluhovat týden. Další variantou je prý velké množství hodně silné voňavky, ale to mi je sympatičtější ten hřebíček v alkoholu :-)

přátetelé, co jsem si pořídila psa , co je tomu již 5 let . Mám pitbulla - tak že krátká srst. Ti trpí docela hodně. Jednou jsem byla na výletě a dlesaciovolené tady kousek od Brna a leseaci mi doporučili proti Kloši - Ocet!!!! odpuzeje je kyselé. Ale to jsem zamítla, že bych smrděla ještě měsíc po aplikaci. Tak přátelé nejlepší bylo, že mi jedna paní poradila účinné smrtidlo a odpuzovač proti Kluši - obyčený citrón! vždy než jdu ven do lesa - jak na psa tak i na sebe nakydám citrón....je tu šťávu ničím neředěnou. Odpuzije to opravdu vše. Mě se ulevilo a psovi trochu také. Někdy mám i sebou do zásoby...musíte to opakovat, páč jak uschne a vyčichne - nefunguje. Dávám si to i na oblečení. Již 3,5 roku a máme klidek :-).

Chtěl bych se zeptat, kde se tyhle příšery vzaly. Pamatuju je posledních cca 6 let. Před tím to nikdy a nikde nebývalo, na čemž jsem se shodl s mnohými lidmi včetně skutečných pamětníků... Přišli kloši z teplejších krajin v rámci globálního oteplování?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak se hubí kloš , když je napadena psí srst a jak se rozmnožuje. Náš pes jich má hodně, neustále z něj vylézají na povrch srsti a když se s ním mazlíme, tak občas ho chytneme i na našem tryčku. Zjistila jsem to teprve dneska, že je to kloš. Vůbec jsem tomu nevěnovala pozornost, když jsme občas na srsti psa chytli nějakého toho broučka, ale když se to opakovalo stále, tak mi to nedalo a koukla jsem se na internet a to bylo zděšení. Prosím poraďte! Díky

Měla jsem s nimi zkušenost nedávno a spolehlivě mi zabralo až nastříkání psa petosanem,dá se koupit normálně v chovatelských potřebách...pak z něj padali mrtví..ale je to fakt hnus...

Tohle jsme dostali od veterináře a hubí to kloše v jakémkoli vývojovém stadiu a zárověň to hubí a odpuzuje i ostatní breberky psí i nepsí. Příjemě to voní a dá se to používat i jako repelent nebo spolehlivě hubí vši :) . Pro pejsky je to dobré, protože to má pumpičku a tolik nesyčí takže je to bez strachu a není toxický, takže to používáme i na sobě s přítelkyní.

Dobrý den, můžete mi prosím poradit jaký přípravek jste dostali?
Nemůžu dohledat.

Kloš u nás byl vždycky. Jeden se dokonce našel na tělě Otziho,pravěkého muže zamrzlého v alpském ledovci ,takže s oteplováním to nebude mít nic společného.

Kloš u nás nebyl vždycky, a nebo byl jen velmi málo rozšířen!!

Při přečtení (byť starého) komentáře o kloších že tu dříve nikdy a nikde nebyli, musím zareagovat. Kloše jsme si dost často vozili z vyjížděk na koních v okolí Plzně a to bylo již od roku 1985 kdy jsem začala pravidelně jezdit.

Taky jsem donedavna nevedel co to na me furt seda. Muzu potvrdit, ze na ne neucinkuje zadny repelent co jsem zkousel. V nekterych mistech jich jsou snad tisice a pomuze jen utect z dosahu. Pusobi znacne odpudive jak se snazi pres chlupy pochodovat na kuzi.

Dneska jsem nasel velke cervene kousance na mem hafanovy, nasel jsem pet jakychsi svini, vubec jsem nevedel co to je?!? Tady jsem se do dozvedel a nasel hned i pomoc , diky a zitra letim do potreb se zvyraty.

Comment Upload: 
krtonozka.jpgbedbug1.jpg

naucte se cesky, cesi!

příjemě, tryčko... to snad neni mozny...

Bohužel, jsou mezi námi i tací, kteří neměli z ČJ ve škole samé 1, v tomto věku (předpokládám,že příspěvky píší dospělí) jsou již nepolepšitelní... :( , musíme se více soustředit na obsah článku, ale souhlasím, ruší mě to a mrzí mě to, že Češi nezvládají svůj rodný jazyk.

Někdy mám pocit,
že ti, co takto píší, snad mají v úmyslu někoho vyprovokovat.
Je však také možné, že mají opravdu problém se psaním.
Většinou to odhalí, skladba celé věty.
Bohužel i tací jsou mezi námi.
Opravdu je to stále horší. Nepomáhá ani snaha na tuto problematiku upozorňovat,
dostane se Vám odpověďi, že nechápou, proč to vůbec někdo řeší.
Jenže my ostatní tímto trpíme. Takto prznit náš krásný jazyk.

Také jsem neměl vždy z ČJ jedničku, protože jsem si nepamatoval, kdy se narodil který spisovatel, a o čem byly jeho knihy, ale problém vidím v tom, když někdo, z neznalosti jazyka nebo nedbalosti, napíše větu, která znamená něco jiného, než měl pisatel patrně v úmyslu. Např. poznámka o zběsilém jakovi výše.

Trávím hodně času po lesích a mám neobvyklou zkušenost z kontaktu s Kloši. Asi je jich letos více, stejně jako komárů. Zřejmě nestihnu nikdy všechny Kloše ze sebe posbírat dřív, než-li kousnou. Není to cítit, ale den na to pak najdu na kůžu něco, co se podobá ucpanému póru. Každým dnem to více zahnisává a okolí rány červená a rozširuje se malými svědivými puchýřky. Tahle záležitost se ztratí asi po týdnu a zanechá malou jizvyčku. Objevuje se to vždy, když vím, že jsem byl v lese s Kloši.

S "létajícím" klíštětem jsem se poprvé setkal na vojně v roce 2004 v Jeseníkách, když jsem chodil v bezvětrných letních dnech zpocený po lesích ve stráži. Předtím jsem tento odpudivý hmyz v lesích nikdy nezaregistroval což považuji za zvláštnost, je velice pravděpodobné, že se na našem území vyskytoval buď velmi řídce, nebo vůbec, až cca před necelými deseti lety se něco muselo změnit.. Dnes jsem byl s přáteli v lesích na hledačce s detektorem kovu, bez repelentu..vzal jsem si preventivně pouze Raid. Kloši začali útočit až na večer, kolem šesté hodiny jsem měl každých pět minut aspoň tři na každé noze a minimálně jednoho na krku. Stačilo 10 vteřin se nepohybovat. Vystříkal jsem si na oblečení snad půlku flašky Raidu, nakonec jsem byl donucen nastříkat ho i na kůži - bezvýsledně.. ačkoliv nemám žádnou fóbii z hmyzu nebo něco podobného, v případě kloše je tomu jinak, připomíná mi to odporné přerostlé klíště, pohybuje se v chlupech hbytě a nenažraně se snaží dostat ke kůži přičemž se velmi peně přidržuje chlupů. Z počátku jsem měl ruku celou rudou od plácání (velmi brzy jsem zjistil jak moc je to zbytečná námaha) Dnes jsem se pokusil nekolik z nich drtit mezi prsty s rukavicí.. Zjistil jsem že jejich exoskeleton nen z chitinu ale pravděpodobně z titanu ,jinak si nedokážu vysvětlit že dokáží přežít takový tlak )) Pokud porovnám tento hmyz s komárem co se týče dotěrnosti, je komár jen malý pán oproti klošovi. Kloš dokonce začíná ohrožovat první pozici mého "TOP 5" dotěrného hmyzu, kde bylo zatím klíště na prvním místě

Klíště není hmyz, ale pavoukovec, proto nepatří do TOP 5 dotěrného hmyzu.

Klíště je parazit.

Klíště je parazit.

Klíště je parazit.

Ano kloši jsou potvory :-), jsem moc mladý na to abych si pamatoval, že by někdy nebyli v našich lesích, ale právě kvůli těmhle prevítům nehcodím do lesa, když si člověk nevezme repelent je to samej komár, klíště a kdejaký kousavý "pičuletky". Nj, ale bohužel repelent tyhle potvory extrémě přitahuje, někdy mám pocit, že je to natahá z celýho lesa. Proto, když s někým půjdete do lesa, doporučuji ho(ji) pořádně narepelentit, tak, že by to mohlo klíšťata i komáry odpudit i od vás a zároveň to od vás k této "obětní" osobě přitáhne i většinu klošu :D Doporučuji ale někoho s pevnými nervy, já z toho mám skoro hysterický záchvat, když neuplyne ani 5 sekund aby na mě nepřistála nějaká krvežíznivá breberka :D

Přátelé, na kloše výborně funguje jakýkoliv sprej. Aplikace je jednoduchá:
1) přijdete k roji Klošů co nejblíže
2) vystrčíte na ně prostředníček, abyste je vyprovokovali
3) namíříte sprej (na ně!)
4) stisknete ventil spreje
5) do proudu aerosolu vložíte plamínek zapalovače
6) uhasíte hořící les

Letošní kloši opět frčí. Pro mě jsou letní vobloží číslo jedna. Mam rád houby, často lezu po lese se psama, chodím i po horách a kloš je tak mým častým společníkem. Normálně mi komaři a ostatní "zvěř" nevadí ale kloš, ta vytuněná, nasvalená moucha mě dokáže absolutně rozhodit. Repelent na to nefunguje, zabít se to nedá a stačí se zastavit na pár vteřin a už po vás rejdí nejméně tři Arnoldi. Křídla odhozená a kousavě sací nebo jaký ustrojí připravený. Pamatuju si je i jako malej, ale nikdy jich nebyla taková síla. Nějaká ekoložka mi tvrdila, že to je kvůli přemnožení kanců a jelenů na našem území, ja myslím, že kloši se prostě jen snaží ovladnout svět. Takže jediněj dobrej kloš je mrtvej kloš, ouje!

Tak tohle je nejlepší popis této potvory co jsem kde vyčetla :)

:-D :-D :-D vytuněná nasvalená moucha haha,tys mě rozesmál....ale je pravda,že když to na mě prvně přistálo,řekla jsem si to samý...,, co to k...a je?! "tak teď už to vim...:-)

Taky i moje celá čtyřčlenná rodina má dost nepříjemné zkušenosti s těmi potvorami. Leze to rádo i do uší. A musím souhlasit, že repelenty je spíše přitahují.Takže do lesa se nejspíše musíme úplně zahalit aterprve potom se můžeme soustředit třeba na hledání hřibů.

njn jste moc zhýčkaní, já pracuju v lese každý den a přežiju to:)
začne mě někde šimrat, sundat rukavice, chytit, rozdrtit a je to

a takto každých patnáct vteřin dokola a dokola dokud vás nevyženou z lesa

No to u nás byste nic neudělal, jen byste furt sundaval rukavici a drtil.A z hlavy to nevyndáte ani zaboha, maj na nožkách háčky a teprv doma mi je manžel hledá ve vlasech, jsme jak vopice- nebo ono to někdy samo vyleze třeba na krk, honem k zrcadlu a vzít do prstů a drtit. Jednou jsem to našla v posteli za 2 dny v Praze.

Je to šíleně otravný hmyz. Včera jsme přišli s dětmi z lesa a celý večer jsme vybírali z vlasů kloše. :-( A to nemluvím o psovi, kterému s oblibou lezou i do uší.

Tenhle hmyz je asi ten nejotravnější parazit co znám. Tenhle víkend jsem byla s partou na tripu a šlo se taky na houby. V životě jsem něco takového nezažila, nebyl ani minuta abych nemusel odhánět kloše. Skutečně je pravda že kloše přitahuje repelent, protože na nás co jsme se nasprejovaly, létaly dvakrát víc než na ty co repelent nepoužily. Asi nejhorší bylo potom vybírat ty mrchy z vlasů. Nechápu, jak jich může být takové množství!!!!!!!!

Taky se už těším až s "partou" pojedem za 3 týdny na houby - jestli najdem, bude i trip.

Zkuste 5 B-komplexů forte tři lahváče a vzhůru do lesa...
pokud by ani to nezabralo, tak vyrábím koše na kloše.

me je posledni dobou z piva zle takze si do lesa bravam vino, ale to asi ucinkovat nebude sletavali se na me ve znacnem mnozstvi potvory

Rád bych jen upozornil autora článku, že psát tvrdošíjně čárku před každým "ale" opravdu nemusí :-)

Tak to bych neřekl. Rád se poučím proč nepsat. Děkuji a zdravím! :-)

No, tak přesněji: nepsat čárku před odporovací spojku "ale", pokud jsou před ni předsunuta jiná slova a spojka se tak ocitne uprostřed věty (variabilní slovosled se běžně používá - mění důraz kladený na jednotlivé části sdělení a napomáhá správnému chápání věty v kontextu).

"... zpravidla to ani neucítíte, reakce na kousnutí se, ale u citlivějších lidí může dostavit později, třeba až za tři dny."
Čárka patřící ke spojce "ale" je už správně před slovem "reakce" a ta druhá před "ale" je chyba. (Jinak ovšem v článku víc čárek spíš chybí, než přebývá... :-)

Take jsem to nevedel, mnohdy mi to pripadalo intuitivne nadbytecne, ale vzdy jsem ji radeji psal. Myslel jsem, ze to ceska gramatika vyzaduje. Dekuji za vysvetleni.

Ono je to snadno rozlišitelné i tak nějak automaticky - pokud se při čtení dělá ve větě pauza, tam je potřeba napsat čárku. Kde pauza není, tam čárku netřeba.

jde-li věta přeformulovat z "... zpravidla to ani neucítíte, reakce na kousnutí se, ale u citlivějších lidí může dostavit později, třeba až za tři dny." na "... zpravidla to ani neucítíte, ale u citlivějších lidí se reakce na kousnutí může dostavit později, třeba až za tři dny." pak je čárkou před "ale" již čárka "... neucítíte, reakce ..."

Letos je klosu opravdu hodne , u nas se jim rika pancerovka z duvodu ze nejake placnuti rukou jako komara s ni opravdu ani nehne , dokonce ani velice uporne zmacknuti v prstech ji snad neublizi , zabit se da jedine tim ze ji v prstech sezmoulate jako byste chteli pomalu lusknout , tim ji spusobite zraneni neslucitelna se zivotem .

50 let brouzdám s košíkem po lese a nic, až cca v posledních 8 -10 letech registruji tuhle hnusnou opancéřovanou bestii. Vždy, když se postříkám diffusilem proti klíštěti, jsou nálety kloše hustší, ale asi proto, že je "oblbnutý" repelentem, nikdy mě nepoštípal. Bohužel jsem to dost podcenila a teď, s podzimem se nestříkám a tahle mrcha na to asi čekala. Třetí týden se drbu, jako bych měla vši, mám poštípanou hlavu i krk v oblasti pod vlasy, je to příšerně nepříjemné a neustupuje to, vyzkoušela jsem všechno možné. Svědění se trošku zmírní pokud to natřete Fenistilem nebo Bepanthenem plus, k tomu si ordinuji Xyzal nebo Zirtec na zklidnění. Asi by pomohl i tekutý pudr nebo to, co ordinují lékaři dětem na neštovice. To, že jsem poštípaná od kloše mi došlo až po té, co mi kolegyně vyprávěla o hmyzu, kteý je zabydlený v kožichu jejího psa. Do té doby jsem na sobě vyzkoušela všechny možné babské metody a myslela si, že mám asi špsatný šampón, následně vši,exém, plíseň, alergii, ..., a než jsem přišla na to, která "svině" za to může, došla jsem si několikrát do lesa pro další štípance. Do lesa asi chodit nepřestanu, to nic neřeší, ale opět bez repelentu ani krok. Ten prevít je sice tvrdý, ale pokud je omámený, leze pomalu a nechá se chytit. Takže, přátelé, lovu zdar a klošovi zmar!

Jsem náchylná na klíšťata a kdybych šla kolem lesa, tak klíště vždy domů donesu, ale poslední roky mě také ničí kloš.
Je to hajzl, rychlý dravec, jako šílený se mi sápe do vlasů a pak je to boj je tahat i s chomáčky vlasů, protože se přimáčknou k pokožce a musím je nehtem odrýpnout, abych je vyndala z vlasů. Kouše to a svědí. Loni na podzim se náhle na mě slétlo snad 20 klošů, fofrem všichni lezli rovnou do vlasů. Moje kamarádka mi pomáhala je tahat ven z vlasů, ale jí samotnou nechali na pokoji.
Doma jsem jich několik vyčesala všiváčkem, umyla jsem si vlasy, důkladně vykoupala, ale celý týden jsem měla pocit, že mám vši. Ještě čtvrtý den jsem jednoho vytáhla, kde byl schovaný nevím.
Pokud by někdo věděl co proti nim, tak prosím poraďte, jinak už do lesa nemůžu. Bylo to příšerné. Nikdy dřív jsem se s tím nesetkala.

asi jediná ochrana proti klošům-záclona kolem hlavy, někdo tu radil citronovou šˇávu opakovaně, zkusím

Comment Upload: 
img_1787.jpg

Tak už zase řádí tyhle pancéřované sviňuchy, zatím to jsou jen malí kloši, ale o to otravnější.

Tenhle hmyzí dement je schopný Vám u ucha bzučet celé hodiny, jeho sledovací schopnosti jsou perfektní, vždy si Vás najde. Stabilizační schopnosti také na jedničku, ať se pohnete jakkoliv rychle a jakýmkoliv směrem, vždy si okamžitě svoji pozici vůči Vám upraví na stále stejnou (u mě mají v oblibě pravou stranu mého kšiltu, absolutně nechápu proč.)

Odhánění jsem vzdal, tenhle zmetek když si umane, že u Vás bude, tak prostě bude. Řekl jsem si tak je to dobré to jeho bzučení nějak přežiju, ale ejhle přijdu domů a věřte tomu nebo ne, tyhle mladé sviňe koušou mezi prsty, ani jsem si toho nevšiml 3 štípance. svědí to jako hrom pořád se na tom dělá puchýřek s krevní plazmou.
Ta svině musí mít ve slinách snad něco jedovatého. Raději komár než toto.

ja som si ich dneska z lesa doniesla domov vo vlasoch asi 15 a nie a nie sa ich zbavit..no nakoniec som vyhrala..fakt radsej komare....

Máte pravdu, zrovna jsem se vrátil z přírody a opravdu mají rádi pravou stranu mojí osoby. odhánět je, nemá cenu protože jim to nevadí ale pokud je máchnutím trefíte, dosti často jim upadne alespoň jedno křídlo. nepříjemný je však fakt že jich je letos jak uprchlíků a za chvilku bzučí jiný. Já měl dosti štěstí, zatím mne žádný nekousl, asi smrdím nebo co.

Kloš Vás v lese identifikuje podle vydechovaných plynů, dusíku a oxidu uhličitého, proto je důležité trochu pozměnit aroma těchto plynů, ideální je těsně před vstupem do lesa pozřít nejméně dva stroužky česneku - tato metoda je účinná pouze na 50% - klošů se nikdy úplně nezbavíte, velmi záleží na krevní skupině, lidé s typem 0 mají relativní klid od všech možných parazitů, naopak lidé s typem AB zažívají v letních měsících v lese obvykle peklo, proto je dobré krev částečně naředit ethanolem:). Během sezóny klošů do lesa vstupujte pouze s pokrývkou hlavy - kšiltovka ideální, je důležité držet se v lese daleko od lesních potůčků a především stojatých vod, kde mají líhniště, kloši nemají rádi vyšší nadmořské výšky. Populace klošů v ČR stále vzrůsta, během kloší sezóny je 90% šance že na Vás přistane kloš do pěti minut po vstupu do lesa a jediná 100% ochrana je moskytiéra. kloš pomalu ale jistě přebírá první místo v žebříčku nejotravnějších parazitů Česka a nechává za sebou klíšťata i komáry

Dneska jsem se konečně po mnoha měsících vrátila z lesa bez klošů a nepokousaná!!! Běžně jsem "pochytala" v lese až 20 klošů, kterých jsem nebyla schopná se zbavit na místě, ale až doma. A i doma s nimi pravidelně nastával urputný boj, vyčesat je z dlouhých vlasů je hrozné... Po přečtení všech vašich rad jsem si dnes po ránu vyrobila silný odvar z hřebíčku, nalila do rozprašovače a vyrazila do lesa. Po čtyřech hodinách jsem se vrátila bez klošů, bez klíšťat, nepokousaná od komárů ani od jiného hmyzu. Takže všem děkuji za tuto diskusi a jednoznačně doporučuji hřebíček!

Tak ta vaše rada..udělal jsem si poměrně silný vývar z hřebíčku a nalil do rozprašovače. Aplikoval před vstupem do lesa a skutečně nepřilétl žádný kloš. Ovšem jen do doby, kdy jsem se zpotil. pak už jsem mohl hřebíček aplikovat jak jsem chtěl. za tři hodiny jsem sundal celkem 72 klošů

Děkuji za radu od "Dandy" !!!! Řídím se tím již třetím rokem a je to skutečně nejrychlejší a nejefektivnější metoda jak kloše zneškodnit, jelikož prozatím opravdu na trhu neexistuje přípravek, který by je bezpečně odpudil. Od "Dandovo" rady likviduji každého přistátého kloše v podstatě do tří vteřin. Jak někde na kůži zaregistrujete pohyb, nahmatat dlaní, vzít mezi palec a ukazováček a srolovat (či "lusknout" jak píše Danda) , není nutné vůbec mačkat, jen to udělat rychle a klidně i dvakrát (sem a tam) jako když se snažíte mezi palcem a ukazováčkem rolovat kousíček papírku (kdo se štítí berte si do lesa elastickou rukavici, ale žádnou krvomízu ani jiné vnitřnosti jsem na prstech nikdy neměl díky klošímu tvrdému exoskeletonu a díky této super efektivní metodě) Takto je můžete v podstatě systematicky likvidovat a když vám přistanou na těle tři naráz, zneškodníte je všechny do deseti vteřin. Kloši registrují oxid uhličitý který vydechujete podobně jako ostatní hmyz a proto vás najdou hlavně v momentě kdy se nehýbete, v takovém případě někdy přiletí i celá "letka" až o deseti kusech a je nutné je všechny zlikvidovat rolovací metodou a pak je na chvíli klid (dokud neujdete třeba dvacet metrů a nezaregistruje vás letka č.2=) I tak ale některého objevíte třeba až večer jak vám plave ve vodě po koupání ve vaně . Dále doporučuji držet se v lese v letních a podzimních měsících co nejdál od vodních zdrojů, především lesních potůčků a různých malých rezervoárů vody, tam se ty svině pravděpodobně líhnou, protože vždy poblíž vody zaznamenávám jejich největší útoky. Zdar, Wilhelm Boomberg

Dobrý den, píšete... že se nedají mimo žmoulání zabít, ale když není jiná možnost a potřebujete ho rychle zneškodnit.... Tak se dá rodrtit mezi nehty.

Já se musím přiznat, že buď mám nějaké štěstí nebo co, ale na mě to moc nejde. Do lesa chodím často. Repelenty nebo jiné mazání nepoužívám. A když vlezu do míst, kde je tahle banda, tak ano, vlezou mi do chlupů na rukou a nohou, ale mám pocit, že se hned derou pryč. Nikdy mě to nekouslo. Já to nezabíjím, vždy to z chlupů vycvrnkám, to jde rychle. Čím to je, netuším. Ale prostě to tak je. Jak říkám, nemažu se ničím, maximálně tak vnitřně ohnivou vodou. Česnek jím normálně, spíš jím hodně pálivých věcí, tak snad v tom potu (ano, potím se hodně) bude něco z těch pálivých věcí. Opravdu nevím, ale upřímně, zde uvedené situace neznám.

Já kvůli nim nemůžu do lesa, lezou mi do vlasů, posledně jsem je dva dny ještě vytahovala, celkem devět jsem jich měla ve vlasech, je to nepříjemné, jak to cítíte, jak to chodí v hlavě. A to jsem si hlavu nastříkala repelentem !

Jen je přiotráví a zpomalí, a je tu tak menší pravděpodobnost kousnutí. Stále říkám, kdo první vynalezne účinný repelent na kloše, bude miliardář

tak "ohniva voda" bude asi uplne nejucinejsi... zabira i na klistata a i kdyz nezabere na toho klose tak vas to alespon nebude toli srat...

Tak panstvo a damstvo, co zde píšete, je zcela úsměvně. Kloš jelení, absolutně člověka nekousne, to jen jeho drápky, vyvolají alergickou reakci (proto to svědění, nebo palčivost na pokožce). Kloš Jelení, taktéž nazýván srnčí klíště, zcela z neznámých důvodů usedá na vše, co se pohybuje a vydává infračervené světlo v podobě tepla. Převážně stojí za povšimnutí a dodnes ale nevysvětlené odborníky, na světlé a zářivé oblečení. Kloš Jelení na vás může dřepět bez povšimnutí třebas hodinu a vytrvale přemýšlí, jestli si do Vás kousne, nebo ne. Velice přátelské vůči Vám je jeho rozhodnutí, že tak neučiní a víte proč ? Vaše krev pro něj je, jako pro Nás močůvka, kdežto srnčí, dančí, jelení, je pro něj božský mana mok, který neodmítne. Vše co jste zde napsali, je převzaté od odborníků, co se hluboce mýlili a to protože, vlastně nijak nekontrolovali tento hmyz v přírodě, ale někde v laborce. ostatně, už by to mohla změnit i tetička WIKI, ty fámy a dezinformace, které o tomto hmyzím hnusu podává. Nenajdete ho u vody, jak tu zde někdo poukazoval, ale spíše ho najdete v blízkosti srn a jejich útočišť. Tam kde se nejvíce vysoká zdržuje, tam narazíte na Kloše. Mějte příjemný den, nebo večer chete li .

Takže těch cca 50 kousanců po celém těle v tříslech, pod prsy a na krku mám od jeho špinavých nožičeč jo pane chytrý. A proč mi to teda hnisá a svědí jak ..... Vlez si do lesa mezi ně a bádej na vlastní kůži, ne od židle a kompu! Na vlastní oči jsem koukal na to jak se mi na ruce přicucnul na kůži, to si jako myl nožky???

Padesát kousanců od kloše?Promiňte,k smíchu.Asi jste totálně vyjímečný vzácný lidský exemplář,jediný na světě,který je tak zřízen "klošákama." Ale spíše než na toto bych to viděla na blechy u Vás doma.Les máme jen pár desítek metrů za barákem,jsme v něm téměř denně,zejména v období sběru borůvek a hub,lezou po nás desítky klošů,které sundaváme ještě doma,a za čtyřicet let se nestalo,že by nás jen jediný kousnul.Možná by Vám neškodilo se trochu "dovzdělat."

Není problém to zdokumentovat, GOPRO mám, dejte emila a pošlu vám video, pro vědecký důkaz se nechám klidně opět pokousat, nevěřící Šárko!

Tak nevím. Rád chodím pěšky, v lese jsem co chvíli, a často jsem doslova plný klošů (teď jsem se právě dozvěděl, jak se onen hmyzík jmenuje). Nikdy jsem nezaznamenal jediný problém, nepočítám-li to, že jde blbě sundat, aniž bych mu ublížil. Myslím, že poněkud přeháníte, a panu entomologovi děkuji za dovysvětlení.

s komárem nebo s hovadem :-)

Pravda pravda....i já jsem věčně plná klošů když jdu na hřiby nebo borůvky a opravdu nikdy mě nic takového nekouslo. Je pravda že je to velice nepříjemné když vám lezou ve vlasech hrozně to lechtá, ale jinak je to neškodný hmyz a myslím, že takové řeči může vést jen někdo kdo je z města a nemá tu zkušenost. Ten kdo žije na vesnici a zná úplně vše tak se nad tímhle musí jen a jen smát jako já při četbě některých komentářů. Mějte se hezky a nashledanou :)

ano, mohu potvrdit paní, během čtvrt hodiny chůze zamořeným místem v lese skrze mračna těchto bestií, výsledek - druhý den po celém těle na 50 mokvajících pupenců, vyléčení trvá min. 3 týdny, stále mokvá. Nevěřícím Broukům Pytlíkům chytrých jak rádio, mohu dodat dokumentační fota. Přitom třeba na klíšťata příliš náchylný nejsem. Informací a rad jak vidno mnoho není, ale z logiky věci vyplývá že jsou skupiny osob, náchylnějších k těmto útokům (že je vše nutno vztahovat vždy na určité skupiny lidí, nikoliv generalizovat ale platí pro vše, včetně reakcí třeba na léky atd., že? O tom by měli vědět lékaři, ale třeba i entomologové, ne?). Takže ti, kteří dosud neměli to potěšení, buďtež rádi, ale i tak laskavi a nedělejte z toho pravidlo! U sebe pozoruji, že s posledními roky jsou útoky čím dál tím početnější, prakticky nesnesitelné. Dříve sice obtěžovali, ale nekousali. Léčba? Skoro nic nezabírá, masti, tinktury (tím myslím skutečné, ne ze supermarketu). Prevence? Dosud jsem na nic nepřišel. Neznaje tuto diskuzi, zkoušel jsem také hřebíček, účinkuje tak 10 min (vyluh. v alkoholu). B komplex také ne. Nejjistější je pohyb, stačí rychlý krok, ale je to tak, jak tu kdosi poznamenal, uniknete jednomu roji, přiletí další. Souhlasím s tím, že to souvisí s přemnožením kanců, potvrzuji z vlastní zkušenosti. Vysoká snad tolik přemnožená není. Místa výskytu kloše korespondují s okolím silně devastovaným kanci a s roštím jako místem jejich úkrytu. Závěr - jejich počet poslední roky stále stoupá. Přátelé, tato zem ve srovnání s okolními oplývá vždy skvělými dary, nejdříve přemnoženými klíšťaty (od začátku 90-tých let) - nikde jinde neexistuje, nyní k tomu navíc tento neřád. A to jsem ani nezmínil mračna komárů a ovádů od 60-tých do 80-tých let. Pozvěte své přátele z ciziny do lesa nebo do přírody! Useknete si pěknou ostudu! Budou vás proklínat ještě měsíc poté. Něco jako návštěva Batunistánu. A to vše ve středu Evropy.

Nejsem si jist jestli jsem Vás pochopil správně ale rozhodně klíšťata i klidu nejsou specifické pro ČR, potkali jsme klíšťata, komáry, Klose i ovady třeba i v Litvě a Lotyšku, Itálii(jo letos to s komarama stalo za to, takhle doštípaný jsem ještě nebyl), Belgii takže rozhodně nese země není unikát ;)

Milá paní, vaše vzdělání je zřejmě zastaralé. V Dobřejovických lesích poštípal kloš téměř každého. Jezdím tam šedesát let. Myslím, že by nebylo naškodu vás tam zavést. U mne se štípnutí projevuje až třetí den. Otečou mi uzliny na krku tak, že nemůžu otáčet hlavou. Trvá to zpravidla tři týdny. A neurážejte nikoho, že má doma blechy. Potvrdilo to vaši inteligenci. Eva

Já bydlím kousek od lesa, kde se kloši vyskytují. Každy rok se nemůžu z hlavy zbavit těch boláků , které svědí a štípou. Si myslím, že kloši šptípou určitý typ lidí. Chodím tam ze psem a na něho nalítavají taky a chudák je pak pokousany po celém břiše od kloše. Kdyby raději někdo napsal co na ty boláky namazat, nebo jak se chranit před klošem - je blbost se postříkat vyluhovaným hřebíčkem v alkoholu,vůbec nezabírá. Já bych radila těm , kteří chodí do lesa tak jen s čepkou na hlavě a ze psem do lesa vůbec nechodit.

Vážený entomologu s 15.letou praxí,vyprávějte tohle prosím mé hlavě a krku plné kousanců od klošů,kteří nedokáží člověka kousnout,jak tady tvrdíte.Ale možná,že si ty boláky,opravdu jen tak namlouvám a že ty potvůrky,které si pracně z hlavy tahám i s vlasy,vůbec nic nedělají.To víte, na světě jsem 44let,ale ještě nepoznám kousanec od podráždění,takže Vám moc děkuji za vysvětlení.Jinak, až budete mít chuť a čas,zajeďte někdy do Klánovického lesa,tam budete mít hafo příležitostí zkoumat,jestli na Vás kloš usedl, jen tak rozjímat a nebo si přilétl kousnout,já mám bohužel smůlu, na ten druhý typ klošů.

chcete - li si vaše teoretické, a trochu mylné, znalosti o kloši jelením poopravit, a na vlastní kůži vyzkoušet, jak kloš jelení nekousne,v jak jen přemýšlí, přijeďte na bechyňsko. Z nádherných kousků přírody dokázal tento odporný hmyz v posledních pěti letech učinit téměř nepřístupná místa. Zkušenosti, které zde píší lidé, drbající si třítýdenní svědivé a mokvavé kousance v hlavě, nejsou žádný výmysl, je to skutečnost, mohu potvrdit.

Tak jestli se někdo chce handrkovat o tom, zda koušou, nebo ne, bylo by dobré udělat nejdříve menší průzkum, založený na určitých indíciích. Tak třeba já, muž po 30tce, krevní skupina 0, bydliště v těsné blízkosti klošů, průměrný počet klošu na těle při vstupu do lesa- 30, průměrný počet kousnutí- 0. Srny jsou v okolí hojné. Počet klošů za posledních cca 7 let exponenciálně vyšší. Nezabíjím je luskáním, ani jinak, tak na mne asi nejsou moc nas..ní. V mém okolí neeviduji nikoho se štípnutím, všechna štípnutí jsou způsobena komáry či ovády s pravděpodobností 88%.

no tak s tou barvou oděvu nesouhlasím, schválně jsem si vzala tmavěmodrou flísovou bundu, nalítlo jich na mě asi 30.Nejhorší je, že se záhadně rychle dostanou pod triko, takže je mám navrch i zespodu a po příchodu do chaty se musím-venku-svléct do naha a z toho vnitřku trika je zlikvidovat- z vršku samozřejmě taky. A pak přijde na řadu hlava-to je nejhorší. S tou teorií, že alergie na drápky vyvolává svědění-to, promiňte, je blbost, samozřejmě to šimrá. Ale když kousne, tak kousne a to jsou pak tvrdé červené boule, u mne většinou vzadu na krku, neovládnu se a rozškrabu, svědí šíleně několik dní a nemůžu pak nosit vyčesané vlasy, než se to zahojí.

Dobrý den , chci se zeptat neexistuje ještě jeden druh kloše ??? Stalo se mi 3 ,že na mě z jabloně přilítl kloš ,ale nebyl tak malý ,jako původní v lesích byl o dost větší měl výrazně zelené zbarvení a větší křídla stalo se mi ,že i ,když jsem ho párkrát odháněl vždy se vrátil na mě a jednou jsem našel ptáčka který se začal učit létat vzal jsem ho do ruky a zrovna tam byl tento velký kloš a co se stalo chvíli putoval na ptáčkovy a hne přelítl na mě co bylo divné ,že až na po 3 se mi ho povedlo rozmáčknout vůbec to nešlo.. stalo se to někomu máte odpověd děkuji za info..

..a slouží jim k transportu ke konečnému hostiteli. Kloše nemačkat, nezaplácávat, ani neodcvrnkávat (obvykle přiletí znovu). Chytnout mezi prsty a lusknout. Tím ho zdeformujete a zabijete. Kdo se štítí, stačí si brát do lesa elastickou rukavici. Tento rok je jich podstatně méně než minulý.

..několika faktorech; 1) V první řadě vyhodnotí z vašeho vydechovaného CO2, zda-li jste pro něj vhodným kandidátem. Setkal jsem se s tím, že na určitý typ lidí nalétává méně. Záleží to na krevní skupině a momentálním složení krve. (např.vyšší hladina cukru, přítomnost či nepřítomnost některých látek apod.) 2) Mluvil jsem s lesníky, na které kloš nalétává již 20 let, a nikdy nebyli kousnuti. Pokud vyloučíme bod 1, tzn. že pro ně nejste vhodný hostitel (což někteří nepříliš bystří kloši zjistí až po usednutí na vaše tělo a odhození křídel) záleží to také na vašem stáří, elasticitě pokožky, a především její šířce. U dospělého člověka dokáže Kloš prokousnout kůži pouze v oblastech na těle, kde je vaše kůže nejužší. Nalezení takové oblasti může klošovi trvat i několik hodin, ale věřte, že lidskou kůži prorazit dokáže, a že intenzita takové bolesti se podobá kousnutí od Ováda. Naopak děti může kousnout poměrně snadno. Pravdou je, že jsem jich ze svého těla posundaval již stovky, ale kousnut jsem byl zhruba jen 5x, nicméně rozhodně bych netvrdil, že jde o neškodné zvíře. Vyloučíme li fakt, že je jejich lechtání nepříjemné, a že po vás tito ektoparazité lezou, mohou přenášet i endoparazitická onemocnění, čili autor tohoto článku se bohužel plete. Chce to nastudovat aktuální zahraniční vědecké výzkumy

Má někdo nějaký způsob jak to dostat z dlouhých vlasů? Jsem už zoufalá. Lítá jich na mě obrovský množství a mám už i štípance. Umytí vlasů absolutně nezabralo a nechci je mít ve vlasech opět x dní. Předem děkuji za jakoukoliv radu. :)

Mohu potvrdit že kloš kouše jen některé jedince. Byli jsme o víkendu s přítelem v lese, oba plní klošu, přítel je zcela v pohode, já mám různě po těle asi 30 kousanců. Svedí to jako čert a začíná mokvat. Kdyby někdo věděl co s tím budu vděčná. Ale hlavně mi nikdo netvrďte, že tahle potvora nekouše lidi nekouše :-/

Je mozny, ze jsou klose tento rok uplne extremne premnozene? Do prirody jsem v lete chodila v poslednich letech vzdy a nikdy jsem s temi, s prominutim, sraci nemela takove potize jako letos. Krevni skupinu mam 0+ (zahledla jsem, ze nekdo zde tvrdil ze maji radi spise AB, tak to tedy nemohu potvrdit), kousancu mam po dvou dnech stravenych castecne v lese kolem 100 vsude po tele, svedi to uplne strasidelne a vypada jak hodne opuchle akne. Musim zminit, ze ani hladina cukru v krvi nemela vliv, ani alkohol, jedine co pomohlo, byla co nejrychlejsi chuze na kritickych mistech (cim hustsi porost, tim vetsi vyskyt klosu), a co nejvetsi plocha kuze pokryta spise tesnejsim oblecenim, coz bylo v techto vedrech velka lahudka :-) ale i tak jsem kazdou pul minutu sundavala hned nekolik kusu, hlavne tam, kde bylo nejvice potu. Opravdu by me zajimalo jak to resit - nechodit do lesa pro me neni opce. Pokusim se na priste vyrobit si ten vyvar z hrebicku (vyluh ve francovce mi zrovna na spalenou kuzi od slunce neprijde idealni), jeste by se dalo neco pridat? Anyzova seminka treba? Nekde jsem take cetla, ze pry pomaha pozvykat par strouzku cesneku (pry klose nemaji radi ten vypar z kuze), ale nevlastnim auto a vuci spolujezdcum v hromadne doprave prijde takove blbe (sama malem zvracim kdyz jednou s nekym ocesnekovanym mam tu cest)...

Souhlasím, česnek miluji, ale jen u sebe. V autobuse nikoliv. Jenže mám zkušenost, že po jídle stačí civilizovaně vypláchnout ústa vodou a nic cítit není. To, co je cítit v MHD, je podle mne mletý sušený česnek, zhusta přidávaný do jídel ve Fastfoodech. Takže takto zavání strávníci těchto zařízení. Navíc mají všeobecně problém s hygienou. Takže česnek užitý civilizovaně není ve společnosti myslím žádný větší problém. Jako repelent by mohl pomoci, nutno vyzkoušet. Ale zázraky se asi čekat nedají. Jím ho často a jak vidět, zbavit se jich přesto nemůžu. Jinak všeobecně, jakákoliv kosmetika, ať je to co je to, přitahuje hmyz.

Kouše a jeho kousance jsou velmi nepříjemné, skutečně se hojí dva až tři týdny. V okamžiku, kdy vás ta mrcha kousne, vůbec o tom nevíte, začne to ukrutně pálit až za dva dny. Je fakt, že někoho kousne, někoho ne. Kvůli té mrše odmítám chodit do lesa. Skoro mám dojem, že běžný repelent ho přitahuje,.. Když jdu do lesa, tak v kapse lahvičku s vyluhem z hřebíčku, ale to moc nefunguje, ale když se k tomu řádně postríkám octem a každých deset minut zakousnu stroužek česneku, vrátím se z lesa jen s dvěma kousanci a to je úspěch..

Sám na sobě, zkuste starý recept našich babiček a to obyčejný ocet, a pak napište, jaký to mělo účinek. Mně se docela osvědčil.

Kousnutí od kloše je cítit až další den nebo později. V naší rodině se kousance nehojí, naopak se zanítí a mokvají - vytéká z nich průhledná tekutina, která je po zaschnutí a vytvoření strupu nažloutlá. Nepomáhalo nic. Až endiaronová pasta, kterou namíchají v lékárně (bez lékařského předpisu) infekci zastavila. Repelenty nefungují. Nejlepší je se do lesa pořádně obléknout, aby kloši neměli přístup na volnou kůži, na hlavu šátek nebo aspoň klobouk.

Tak tak, právě včera jsem si tento štípanec, ač repelentem ošetřená, přinesla. Zaujala mne Vámi zmíněná mast, škoda, že jsem objevila příspěvek až odpoledne. Teď už mi to nikde v okolí asi nenamíchají, přesto díky.

Dobrý den, endiaronovou pastu se mi nepodařilo sehnat, ale magistra v lékárně mi po zhlédnutí a popisu "hmyzáka" vydala Phlegmoton. Myslím, že výsledek lepší, za dva dny zmizel ten otok a puchýř nemokvá. Maže se lokálně, a to jen přímo místo štípnutí, nesmí na slunce a zvažovala s kolegyní to, že je to na krku. Takže před užitím asi pročíst příbalový leták na možné než. účinky.

Tak jsem konečně zjistil, co je tahle potvůrka zač. V rodině jsme ji nesprávně říkali "ptakotrudka" což je něco jiného. Nalétává na mě docela ráda, ale nepamatuju si, že by mě kdy kousla. Snad proto, že ji na sobě nemám rád a hned ji sundávám, což není tak snadné jako odehnat mouchu. Ale nezabíjím ji, jen zahazuju. Nebo proto, že jsem chlupatý? Ale žádný velký extrém. Takže tohle "létajícím klíště" nijak moc neřeším.

Rád sbírám kameny a pak je jím.

Jjste snídal vtipnou kaši?

Nevím kdo tento článek napsal ale z části je to blábol. Na Kloše žádný repelent nefunguje. Spíše naopak. Kloš saje krev pouze ze zvěře a ptáků. Na člověka naléhavá jaksi omylem, ale je těžké se ho zbavit. Kousne jen na "obranu,, .Kousnutí bolí a to hned.! A vadí mu přímé slunce.

Být upírem má urcitá omezení, ale muže to být také spousta legrace. Vaše extra silné stránky a schopnosti vás mohou ucinit úspešnými v témer každém úsilí, kterého se úcastníte, a než se nadejete, prijdou peníze a známosti. Mužete budovat bohatství a získat prestiž a proslulost a zkoušet veci, které jste možná nikdy ani nepovažovali za clovek. Jedna vec, které budete mít urcite více, je cas. Zvyšte své vzdelání a naucte se vše, co jste kdy chteli. Cestovat po svete, abyste videli veci, které vetšina lidí vidí jen v televizi, bude obzvlášte zábavné, pokud se obrátíte a budete sdílet svuj život s jedním z nás. Dovolte nám ukázat vám divy sveta. Naucte se nové jazyky, skocte padákem nebo se potápejte se žraloky a navštivte africké safari. Už se nemusíte bát prírody ani divoké zvere, stanete se nejsilnejším predátorem sveta. Bavte se s tím a váš život upíra muže být naplnující, než jste kdy snili. Zkoumejte, experimentujte, prožívejte a vzrušujte se. Venku je velký svet se spoustou vecí, které mužete videt a delat, a jako upír to mužete udelat všechno, pokud budete chtít a budete pripraveni stát se plnokrevným upírem se schopnostmi a mocnými skvelými dovednostmi, pak máte príležitost se promenit. a promenil se v upíra, kontaktujte mocného hinduistického kneze a také je to upírí pán, najdete ho na jeho e-mailu a sdelte mu svou žádost a prání srdce, verte mi, že ho najdete na: vampirelordenrichment@gmail.com nebo mužete najdete me na Whatsapp +233560328941 ......

Přečetla sem skoro celé komentáře...zajímalo by mě, když si je člověk nevědomky donese domu, jak se jich zbavit...můžou se začít doma rozmnožovat a usadit se?

Kloše zahubí pouze síla,proti všemu odolává doma vyčesat,hrůza a štípe jako čert

Nikdy dříve mě kloš nepoštípal. Až letos, rameno a krk, byli fakt v přesile... Dceři vylezl ještě 4. den po návštěvě lesa z vlasů a na hlavě má snad 20 štípanců (A to jsme ji vlasy vydrbali) a fakt svědí...

Nikdy dříve mě kloš nepoštípal. Až letos, rameno a krk, byli fakt v přesile... Dceři vylezl ještě 4. den po návštěvě lesa z vlasů a na hlavě má snad 20 štípanců (A to jsme ji vlasy vydrbali) a fakt svědí...

Zdravím na kloše zabírá repelent vyrobený vyluhovat minimálně 30 dní hřebíček v alpě

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.