Vysévat nebo sázet trávu?

  • Posted on: 23 March 2010
  • By: admin

Na jaře obvykle na zahradě řeším různé nerovnosti na trávníku. Jsou způsobené třeba Krtkem, vyježděním či prostým propadem půdy "kamsi".
Vezmu proto kolečko se zeminou a nerovnost zasypu a poté zarovnám a ušlapu.

Většinou chceme, aby nám zde co nejrychleji vyrostla tráva a dosypaný kousek se tak zakryl porostem. Nejobvyklejší varianta je, že koupíme travní semeno a to no místě vysejeme.
Problém je, že tráva vzchází poměrně dlouho a nový trávník je velmi subtilní a náchylný na přemokření, či naopak sucho. Také první sekání musí probíhat opatrně, nově vzešlý trávník nemá ještě dost vyvinuté kořeny a běžná travní rotační sekačka snadno rostlinky vytrhává i s kořeny.

pokud se jedná o menší plochu /ne celou zahradu v řádech stovek metrů čtverečních/, je řešení zatravění poměrně jednoduché a spolehlivé.
Stačí obejít zahradu a vytrhat trávu z míst, kde není žádoucí. Takových míst najdeme jistě spoustu ať se jedná např. o záhony, nebo chodníčky. je nutné abychom zachovali kořenový systém vytrhávaných trsů.
Tento "odpadů, který by normálně skončil v kompostu můžeme jednoduchým způsobem nasázet na místě, kde jsme dosypali zeminu a chceme aby se rychle zatravnila.

Zahradnickou lopatkou uděláme důlek, do kterého vložíme trs trávy a ve sponu cca 10x10 cm pokračujeme po celé ploše. Celé potom ušlapeme nohou a v případě sucha zaléváme. Takto zatravněná plocha potom poměrně rychle zarůstá, sekáním dále odnožuje a půdu rychle pokryje.

Obrázky: 
Vysévat nebo sázet trávu?

Přidat komentář

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.